Empreses de mitjans i partits polítics intenten desestabilitzar un òrgan que defensa el dret a la informació
Diversos grups empresarials de la comunicació de distintes línies editorials, així com diferents formacions polítiques, han tornat a dirigir els seus atacs en els últims dies contra el Consell Audiovisual de Catalunya (CAC). Aquesta vegada ho han fet en resposta a l’última adjudicació de llicències de freqüències de ràdio en l’àmbit català, responsabilitat que li correspon al CAC. Es van presentar al concurs 1.279 sol·licituds per a les 83 freqüències disponibles. Fins al moment que es van conèixer aquestes adjudicacions, membres del CAC van rebre pressions i amenaces, tant per part d’algunes empreses aspirants com des d’alguns dels grups polítics que els havien proposat per al càrrec. Fins i tot en el dia previ a la concessió de les adjudicacions es van descobrir micròfons ocults, amb la indubtable intenció d’esbrinar el vot de cada conseller.
Després de les adjudicacions, veus d’alguns partits polítics han manifestat la seva decepció perquè els consellers proposats per ells «els havien fallat»; en algun cas s’ha arribat fins i tot a l’insult personal. Davant aquests esdeveniments, des de la Federació de Sindicats de Periodistes (FeSP) manifestem:
• El sistema d’adjudicació de freqüències per un organisme independent del govern de torn ha estat una aspiració democràtica, que s’ha fet realitat al concedir per llei aquesta capacitat al CAC.
• Les formacions polítiques han d’entendre i acceptar que els consellers triats a proposta seva no són els seus portaveus i que han de respectar la seva independència.
• La persecució i caça de bruixes que han organitzat algunes empreses de mitjans de comunicació demostren, una vegada més, l’escàs respecte que tenen a les institucions democràtiques.
• La pressió dels uns i els altres sobre els consells audiovisuals ja ha provocat, com a Andalusia, la renúncia de membres d’aquests òrgans perquè la falta de competències els impedia realitzar correctament la seva labor.
• Moltes de les empreses que ara arremeten contra el CAC han donat sobrades mostres de no respectar en absolut la independència dels professionals que treballen en elles ni els seus drets laborals.
La Junta Executiva Federal de la FeSP considera que aquestes repetides actuacions duen a la desestabilització d’un òrgan que és una avançada en la defensa del dret a la informació de la ciutadania. A més, amb aquests atacs pretenen impedir que les Corts aprovin d’una vegada per sempre la promesa Llei de l’Audiovisual amb la corresponent autoritat reguladora, una decisió que estan retardant de manera inexplicable.
21 de novembre de 2008