La Federació de Sindicats de Periodistes (FeSP) i l’SPC celebren que el Congrés dels Diputats hagi escoltat les peticions de diferents organitzacions d’informadors, i fins i tot del Defensor del Poble, i hagi acordat modificar la Llei d’Enjudiciament Civil perquè les condemnes a periodistes o mitjans de comunicació dictades en primera instància no puguin ser executades fins que siguin fermes. Fa ara dos anys, la FeSP va expressar públicament el seu pesar perquè un modest setmanari de Cantàbria, La Realidad, es veiés obligat a tancar després de ser condemnat a pagar una indemnització de 120.000 euros (vint milions de pessetes) i gairebé 40.000 més en concepte d’interessos i costes, per haver publicat uns comentaris satírics sobre Carlos Sáiz, secretari general del PP d’aquesta comunitat autònoma.

Un any després, l’Audiència Provincial de Cantàbria va rebaixar aquesta indemnització a 12.020 euros (dos milions de pessetes), però ja era massa tard: el citat setmanari havia hagut de tancar, la qual cosa va costar la feina a 30 professionals de la informació, perquè va ser asfixiat econòmicament quan el dirigent del PP càntabre va exigir que s’executés provisionalment la sentència dictada per una jutgessa de Primera Instància. El setmanari El Siglo, i també el portal d’Internet Micanoa.com i Telemadrid, aquests dos darrers de manera conjunta, han passat per una situació similar, encara que van poder fer front a la sentència sense haver de tancar.

En tots aquests casos la FeSP va reclamar la modificació de la Llei d’Enjudiciament Criminal, perquè un dret fundamental com és la llibertat d’expressió no es veiés afectat per l’execució d’unes sentències que, al no ser fermes, podien ser modificades posteriorment, com ha succeït amb La Realidad. La FeSP lamenta que la possibilitat legal d’executar sentències no fermes hagi estat aprofitada per algunes persones per perjudicar mitjans de comunicació i la llibertat d’expressió. Ara, la FeSP i l’SPC celebren que els diferents grups parlamentaris s’hagin posat d’acord per corregir una situació que era evident que era injusta.

12 de desembre de 2003