La Federació de Sindicats de Periodistes reclama al Congrés una modificació a fons de la “Llei Mordassa” i recorda a Pedro Sánchez que va prometre derogar-la
La Federació de Sindicats de Periodistes (FeSP) acusa la patronal de premsa diària –l’Associació de Mitjans d’Informació (AMI)– de pretendre asfixiar els seus treballadors i treballadores amb la ridícula oferta d’increment salarial que ha presentat als sindicats en la negociació del conveni col·lectiu del sector. La proposta dels editors de pujar només l’1% a redactors i redactores, sense cap increment a les categories superiors, suposa uns 11 euros mensuals, una cosa inacceptable perquè implica una gran pèrdua de poder adquisitiu per l’elevada inflació.
La FeSP exigeix a l’AMI que abandoni la seva actitud mesquina, que augmenta la precarietat en el periodisme i no contribueix al principal objectiu dels mitjans de comunicació: oferir una informació veraç, plural i de qualitat a la ciutadania. Els sindicats que negocien el conveni –FeSP, CCOO i UGT- han presentat propostes més que raonables, mentre l’entossudiment de la patronal està perjudicant un sector que només perviurà amb unes plantilles amb condicions laborals suficients per fer un periodisme digne i rigorós.
La Junta Executiva Federal de la FeSP, reunida l’últim cap de setmana, reitera el seu rebuig a la Llei orgànica de Protecció de la Seguretat Ciutadana, la Llei Mordassa, com ha fet des que va ser aprovada fa més de set anys. Després de participar amb altres organitzacions en recents mobilitzacions contra aquesta llei, la FeSP i els seus sindicats tornen a reclamar al Congrés dels Diputats una modificació a fons de la mateixa i recorden al president del Govern, Pedro Sánchez, que fa quatre anys, quan estava en l’oposició, va prometre amb tota rotunditat que la derogaria quan governés.
La FeSP exigeix de nou la llibertat del periodista espanyol Pablo González, empresonat a Polònia des del 28 de febrer passat, i que tingui un judici amb totes les garanties. Amb la seva detenció i empresonament s’han vulnerat drets humans essencials que han de ser respectats i garantits en les societats democràtiques. Tant la Federació Europea de Periodistes (FEP) com la Federació Internacional de Periodistes (FIP), a les quals pertany la FeSP, han mostrat la seva preocupació per la seva situació i reclamen també el seu alliberament.
La Junta Executiva Federal de la FeSP expressa la seva benvinguda a la Unió de Professionals de la Comunicació (UPC-FeSP). És un sindicat d’àmbit estatal, constituït a l’octubre amb l’objectiu d’organitzar, representar i defensar professionals de la informació que treballen en comunitats autònomes on no existeix un sindicat de la FeSP. La periodista de La Rioja Isule del Pueyo és la seva secretària general. Aquesta iniciativa suposa un notable pas cap al model de sindicat professional que caracteritza aquesta Federació i els seus sindicats, en la mateixa línia dels països europeus on la professió s’organitza en sindicats de periodistes. La UPC-FeSP ha començat a formalitzar les primeres afiliacions en diferents comunitats.