Els treballadors de l’Agència EFE no confien en la direcció de l’empresa per buscar solucions als problemes creats per la situació econòmica general i als generats per l’actitud irresponsable de la pròpia direcció. Estan farts de les imposicions que durant mesos s’han produït en assumptes cabdals com estatus dels corresponsals, reorganització de delegacions, introducció del periodisme multimèdia i conveni col·lectiu.

Ara afronta un pla d’ajustament econòmic en circumstàncies similars. La confiança dels treballadors només pot retornar si la direcció demostra capacitat negociadora, voluntat per arribar a acords i propostes que impliquin a tota l’empresa, inclosos, i per començar, directius i càrrecs de confiança.

No és el camí que està seguint la direcció de l’Agència EFE. Proposar la congelació salarial a tota la plantilla durant quatre anys (2009-2012) i la supressió de la paga de febrer (consolidada en conveni) i mantenir l’abonament de la retribució per incentius al centenar de directius i càrrecs de confiança és, més que una aixecada de camisa, un abús intolerable. Elevat al quadrat en una empresa pública.

La direcció de l’Agència EFE ha de rectificar radical i urgentment el seu pla d’ajustament. És el que pretenen els representants dels treballadors amb la convocatòria d’aturades de dues hores per al 16 de desembre. La Junta Executiva Federal de la Federació de Sindicats de Periodistes (FeSP) dóna suport a aquesta acció i fa una crida perquè sigui secundada.

És indigne del sistema democràtic que la sortida de la crisi es faci exclusivament amb els sacrificis dels treballadors i és xantatgista amenaçar amb acomiadaments si no s’accepta aquesta imposició. Però l’actitud del president de l’agència, Alex Grijelmo, té també responsables superiors en l’administració pública i en el Govern central que, amb el seu silenci, deixen fer les coses d’aquesta forma impresentable, o il·legal, com estan demostrant reiterades sentències dels tribunals en el cas dels col·laboradors-corresponsals.

El Govern central no pot ni ha de seguir fent declaracions de caràcter socialdemòcrata davant la crisi per després deixar que s’instal·lin les opcions més dretanes, neoliberals i insolidàries. El Govern central és responsable del funcionament dels mitjans públics i de la qualitat de les seves informacions, això vol dir que és responsable de la qualitat de la democràcia.

Junta Executiva Federal de la Federació de Sindicats de Periodistes (FeSP)