El secretari general de la Federació de Sindicats de Periodistes (FeSP), Dardo Gómez, i el diputat al Congrés per Iniciativa per Catalunya Verds-Esquerra Unida i Alternativa (ICV-EUiA), Joan Herrera, van coincidir en la necessitat de regular el dret a la informació, en el debat sobre l’Estatut del Periodista Professional (EPP) organitzat per la demarcació de Tarragona del Sindicat de Periodistes / Sindicat de Professionals de la Comunicació, celebrat a l’Ajuntament tarragoní el 22 de gener.

Els dos conferenciants van coincidir que la denominació d’Estatut del Periodista Professional potser no és la més encertada, ja que pot donar a entendre que es tracta d’un dret o privilegi només del periodistes, quan és “una eina per protegir i garantir el dret dels ciutadans a rebre informació veraç, plural i completa”, com va dir el secretari general de la FeSP, Dardo Gómez.

Gómez va explicar com els periodistes han perdut poder de decisió des de la transició per concentrar-se en mans dels propietaris de grans grups multimèdia als quals importa molt poc la qualitat de la informació, i això és molt important per a la democràcia. Va posar com a exemple la mala informació sobre Llatinoamèrica per part de mitjans espanyols que formen part de grups amb interessos econòmics allà; o la que es dóna sobre Catalunya des d’altres zones de l’Estat espanyol: tot això no ajuda a una comprensió de la realitat, sinó que pot acabar generant odi entre pobles, una conseqüència a les antípodes del que ha de fer el bon periodisme.

Per la seva banda, el secretari general d’ICV i candidat a la presidència de la Generalitat va fer una reflexió semblant: “parlar de la informació és parlar de qualitat democràtica, és parlar dels drets i dels deures dels professionals. I això avui no està garantit ni de bon tros”. Per a Herrera, l’existència de regles ens fa més lliures, i igual que el dret laboral és més favorable al treballador per la seva situació d’inferioritat davant l’empresari, els periodistes han de tenir garanties contra les pressions d’editors i directors, que sovint condicionen les informacions.

Després de recordar les dificultats del seu grup parlamentari a Madrid per aconseguir l’admissió a tràmit de la Proposició de llei de l’Estatut del Periodista Professional en el Congrés durant la passada legislatura, especialment per la pressió dels propietaris dels mitjans, va recordar que ICV i IU han tornat a presentar una proposta similar denominada Proposició de llei del dret a la informació i de deures i drets dels informadors, en la qual es tornen a recollir els objectius de l’Estatut.

Herrera es va mostrar preocupat per la política que, en matèria de comunicació, i especialment l’audiovisual, està fent el Govern de José Luis Rodríguez Zapatero, ja que considera que està aplicant una visió mercantilista, al dictat dels poderosos grups de pressió, sense que s’endevini què obté a canvi.

Tot i això, els ponents van rebutjar la resignació i van encoratjar els ciutadans i els periodistes a defensar el seu dret a rebre i comunicar informació veraç, plural i completa.