Entrevista de Gustavo Franco Cruz, Barcelona
Hicham Bouricha, afiliat al Sindicat de Periodistes de Catalunya, és un dels creadors del programa de Mataró Ràdio Per Tot el món. Produït des de la vocació i la convicció de generar un espai d’integració, Bouricha explica com va sorgir aquesta iniciativa guanyadora del Premi per a la Diversitat en l’Audiovisual, convocat pel Consell de l’Audiovisual de Catalunya.
Com va sorgir el vostre programa?
La idea la teníem des que vam crear l’associació Forjadores de la Vida. En la meva estada a Alemanya vaig descobrir que els musulmans de Bremen disposaven de dues hores setmanals a la ràdio per parlar sobre tot allò que interessava a la comunitat musulmana i per transmetre les seves idees. Segons la informació de què disposàvem llavors, aquí a Catalunya no existia una iniciativa d’aquest tipus, ni tampoc una experiència similar. En un primer moment, eren poques les primeres persones amb qui contactar i que estaven realment interessades. Tothom ens deia que seria impossible fer una combinació de les diferents cultures respectant l’Islam. Malauradament, hi ha gent dins de l’Islam que està en contra de les noves tecnologies o contra la participació de les dones en tots els àmbits de la vida. La primera persona que va mostrar un interès especial i que ha col•laborat en totes les etapes de la constitució d’aquest programa és Raquel García Jiménez, una nova musulmana, que opina que l’Islam no li ha marginat en absolut respecte a la resta de la societat. La nostra és una religió que afavoreix els valors i la moral, que anima a fer el bé per a la humanitat i, per tant, hem de defensar tots aquests principis que ens uneixen amb els altres per crear vincles d’unió entre tots els membres de la societat .
Heu hagut d’afrontar en algun moment conseqüències negatives pel vostre tractament positiu de la diversitat?
Sí, en algun moment, perquè alguns et volen prémer perquè mostris una opinió determinada o per que amaguem algun punt que no els agrada tractar. També amb alguns radicals que sempre ens han designat com fora del camí recte, per exemple, per posar certa música. I altres ens acusen de no ser musulmans, per oferir un punt de vista contrari al seu. També en el personal hem rebut comentaris despectius, perquè per a alguns representem massa tolerància.
D’altra banda, hi ha fruits positius generats pel vostre programa?
joves que estaven desorientats per manca d’informació. També hem constituït un pont entre cultures, i per aquest motiu, hem rebut propostes de col•laboració en molts altres programes de ràdio, associacions i fundacions a nivell local, estatal i internacional.
Quina opinió tens del tractament informatiu de la diversitat que es fa a Catalunya?
Acceptable, però falta més. No obstant això, últimament hi ha iniciatives que ens semblen que estan en el bon camí.
¿I a la resta d’Espanya?
El camí és llarg i de vegades hi ha una influència incorrecta, perquè pot danyar la imatge de la riquesa de la diversitat cultural d’Espanya.