La Federació Internacional de Periodistes (FIP), a la qual pertany la FeSP, ha expressat la seva satisfacció per les recomanacions formulades el 8 de gener passat pel govern francès en el Llibre Verd en el qual inclouen 90 recomanacions per reformar l’actual funcionament de la premsa a França. Entre aquestes hi ha una proposta important en relació amb el dret dels autors a ser remunerats pels usos múltiples del seu treball en els mitjans. La proposta permet múltiples usos, dintre de la vida normal del periòdic però només en aquesta capçalera. Un conveni col·lectiu determinarà els ingressos ulteriors. Les cessions de treballs periodístics en el mateix grup de mitjans de comunicació o fora d’aquest grup es regularà pel conveni col·lectiu.

«Aquesta proposta és un bon compromís per als periodistes francesos de la premsa escrita», ha declarat Aidan White, secretari general de la FIP. «La digitalització dels continguts i els usos múltiples del treball periodístic exigiria una resposta satisfactòria per a editors i periodistes. En un país on la protecció del dret d’autoria sempre ha estat molt fort, és important que ningú resulti vençut, i vam felicitar als nostres afiliats pel seu excel·lent treball», ha afegit White. El compromís sobre els drets d’autoria ara confirmat es va arribar per periodistes i editors al 2007, com a resultat d’una intensa campanya de pressió duta a terme pels sindicats de periodistes francesos SNJ i SNJ-CGT.

«Estem satisfets amb aquesta solució», ha dit Olivier Da Lage, del SNJ, que conclou afirmant que «acollim també amb satisfacció els canvis sobre la inclusió d’un codi d’ètica en el conveni col·lectiu nacional de treball, l’enfortiment de la formació permanent dels periodistes i l’elaboració d’un estatut de l’editor a Internet. No obstant això, lamentem que el Llibre Verd no garanteix la independència de les redaccions, i ens mantindrem vigilants en les pròximes etapes de la reforma de la premsa».