La Federació de Sindicats de Periodista (FeSP) demana mesures de prevenció i suport en les empreses per a les periodistes que la pateixen
Davant el 25 de Novembre, Dia Internacional de l’Eliminació de la Violència contra les Dones, la Federació de Sindicats de Periodistes (FeSP) denúncia la violència en línia contra les dones periodistes com una de les amenaces actuals més greus per a les professionals de la informació, així com per a la llibertat de premsa en l’àmbit estatal i internacional.
La FeSP se suma així a la campanya llançada per la Federació Internacional de Periodistes (FIP) amb el lema “Abús en línia, hem de parlar“, per visibilitzar i mostrar el seu suport a les periodistes que pateixen violència en els seus llocs de treball, de manera específica l’abús o violència en línia, ja que moltes ho fan en silenci, sense denunciar ni demanar ajuda i, amb freqüència, amb falta de suport dels seus companys i ocupadors. Davant aquesta situació, la FeSP demana tolerància zero davant la violència contra les periodistes, especialment per part de les empreses i mitjans de comunicació, les plantilles de les empreses i les administracions públiques.
En una enquesta realitzada enguany per la UNESCO i el Centre Internacional per a Periodistes (ICFJ en les seves sigles en anglès) entre dones periodistes de tot el món, el 73% van respondre que han estat víctimes d’algun tipus de violència en línia a la seva feina. Les amenaces de violència física, incloses les de mort, les van patir el 25% de les dones enquestades, i les de violència sexual el 18%. El 13% d’elles va descriure fins i tot amenaces de violència contra les persones més pròximes, inclosos infants i nadons. Una de les dades més alarmants és que el 20% de les periodistes consultades per a l’enquesta va dir haver sofert atacs en persona en connexió amb la violència en línia rebuda. El 55% va denunciar els atacs en línia, i una quarta part d’aquestes no va rebre cap suport per part de la seva empresa.
La FeSP, en el marc d’un projecte de digitalització que desenvolupa en col·laboració amb la Federació Europea de Periodistes (FEP) i amb el suport de la Unió Europea, ha realitzat una enquesta a nivell estatal per a identificar la situació laboral i professional de les dones periodistes i de periodistes a la peça després de la pandèmia. El 46,9% de les periodistes que van respondre ha manifestat haver patit algun tipus d’assetjament o atac sexista. D’elles, el 33% ha indicat que van rebre insults sexistes mentre treballaven, el 22% ha dit haver estat objecte d’amenaces o insults a les xarxes socials i l’11% ha patit ciberassetjament.
Aquesta Federació demana l’aplicació efectiva de mesures contra l’assetjament i la violència en l’entorn laboral per part del Govern, després de la ratificació per Espanya del Conveni 190 de l’Organització Internacional del Treball (OIT); que els mitjans i empreses de comunicació adoptin mesures de prevenció i suport per a les periodistes que pateixen violència, especialment la violència en línia; que s’incloguin protocols contra la violència de gènere en el marc de la negociació dels convenis col·lectius, així com que tots els mitjans i empreses de comunicació implementin plans d’igualtat per fer front a totes les desigualtats i violències contra les dones, tal com estableix la legislació estatal.