11 d’octubre de 2019

Davant del període polític que s’acosta, el Sindicat de Periodistes de Catalunya / Sindicat de Professionals de la Comunicació (SPC) manifesta el següent:

1.– L’SPC reitera de nou, com ha fet des que va néixer el 1993, la seva defensa dels mitjans públics de comunicació pel seu paper de servei públic a la ciutadania. Sempre hem lluitat per uns mitjans públics sense ingerències dels governs de torn ni dels partits i ho seguirem fent en tots ells. Els mitjans públics són indispensables en democràcia per tal de garantir el dret a la informació de la ciutadania, protegit a Catalunya per l’article 52 de l’Estatut.

2.– En aquest sentit, celebrem que s’avanci la reforma de la Llei de la CCMA que han acordat per unanimitat tots els grups parlamentaris del Parlament de Catalunya perquè suposa un pas endavant, tot i que nosaltres l’hauríem volgut més ambiciós encara. Animem els grups parlamentaris a aprovar la nova llei com més aviat millor.

3.– Lamentem la intromissió de la Junta Electoral en l’elaboració dels continguts en els mitjans públics, de la CCMA vetant determinades paraules i expressions. Defensem el dret a utilitzar-les de tots els mitjans –públics, privats o del Tercer Sector– i creiem que la Junta Electoral s’extralimita en les seves atribucions quan determina l’ús del llenguatge. Aquest és un error reiterat de les Juntes Electorals en el qual ja hi va incórrer amb els Blocs Electorals minutant la informació política en períodes electorals en funció de la representació política i que el sindicat sempre hem criticat.

4.– Com hem dit, defensem la plena independència dels mitjans públics dels governs de torn i davant l’actual situació política i els plantejaments fets per alguns partits, rebutgem qualsevol intervenció per part de les estructures estatals dels mitjans públics catalans, en especial els de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA), amb una eventual aplicació de l’article 155 de la Constitució. Això suposaria per part de qui ho decidís governamentalitzar els mitjans públics d’una manera molt més grollera de la que des d’aquests àmbits polítics i mediàtics s’afirma que es comet a TV3 i Catalunya Ràdio. Creiem que els mitjans públics han de tenir un plus de neutralitat però això no implica que els que no són públics puguin mentir i manipular en funció dels seus interessos polítics, econòmics i empresarials, com massa sovint, malauradament, veiem.

5.– Defensem el paper de TV3 i de Catalunya Ràdio en la vertebració de la societat catalana i reclamem al Parlament –de qui realment depenen– que els faciliti les eines necessàries per seguir fent aquesta tasca sense intromissions polítiques externes. Reclamem la necessitat d’una informació i d’un periodisme sense trinxeres, o on l’única trinxera sigui la de la informació veraç, sense manipulacions ni mentides ni sense distorsionar la realitat. Lamentablement veiem constantment com molts mitjans enlloc d’aquesta trinxera, estan en la dels seus propis interessos polítics i econòmics.