La Federació de Sindicats de Periodistes davant l’acord a RTVE
L’inicial Pla de la SEPI per a RTVE ha quedat modificat substancialment després de nou mesos de conflicte i de negociacions, incomprensibles i desgavellades en moltes ocasions. En aquests mesos, la protesta dels treballadors d’RTVE (concentracions, manifestos, recollida de signatures, manifestacions, escrits i vaga de 24 hores) ha impedit que es posés en funcionament un projecte per a desmantellar la radiotelevisió pública estatal, inassumible des de la dignitat professional i la responsabilitat social que sempre ha plantejat la FeSP com a eixos centrals de la seva actuació. El document-marc signat aquest dimecres 12 de juliol amb els sindicats majoritaris conté nombrosos avenços.
La FeSP ha esperat que acabessin les jugades de curt recorregut i les maniobres dilatòries per exposar la seva opinió, encara que la nostra veu s’ha fet escoltar a les assemblees. Arriba el moment de pronunciar-se al final d’aquesta etapa després que els treballadors hem fet gairebé tot el que estava al nostre abast per rectificar el pla de la SEPI que tanta incoherència ha provocat al si del Govern, del PSOE i de les seves terminals professionals, polítiques i mediàtiques. Arriba també el moment d’assenyalar l’actitud servil de la major part dels equips directius, inclosa la direcció general d’RTVE, que no només no han ofert la resistència que calia esperar de les seves altes responsabilitats sinó que han col·laborat amb la SEPI, activament o guardant un vergonyós silenci, fins i tot en els moments en els quals més impresentable era el pla.
La SEPI ha tingut sempre com a principal objectiu deixar lligada RTVE de peus i mans davant un mercat privat en expansió. Ho va intentar passant fins i tot per sobre del Parlament i va fracassar. Va voler tenir-ho tot signat el 31 de desembre, quan les seves posicions eren tan fosques com impresentables, i va fracassar. Ara, el document signat suposa un fracàs per als comptes de la SEPI en nombre de treballadors de la nova Corporació, a la seva xarxa territorial (es té una consideració especial amb Canàries i Catalunya, on es manté Ràdio 4, encara que amb retallades, i apareix també el centre de producció de València), en la desvinculación del Cor i l’Orquestra (definitivament estaran a la Corporació i ja no s’esmenta la creació d’una Fundació, rebutjada pels companys), en les seves previsions d’externalització i en l’absència de projectes per a les noves tecnologies de la comunicació. Ni tan sols ha aconseguit imposar una quota reduïda de producció pròpia perquè deixa en mans del Parlament augmentar-la per mitjà del Mandat Marc i dels Contractes Programa. Uns mandats que també podran modificar l’escàs temps que es deixa per a les desconnexions territorials.
Una plantilla assumible amb condicions
Finalment, la plantilla tipus serà de 6.400 treballadors, un 68% de l’actual, enfront del 55% que proposava la SEPI inicialment. Considerem que podria sostenir una programació adequada, especialment perquè les redaccions, el nucli dur de la producció de continguts, mantindran un acceptable nombre d’efectius, sempre que en la nova Corporació RTVE s’implantin la professionalitat, la llibertat, la independència i l’ètica de la informació. Des de la FeSP sempre hem unit millores laborals, econòmiques i professionals perquè només totes juntes permeten informar amb responsabilitat, dignitat, llibertat i independència. El Pla de la SEPI aposta per tot el contrari per als professionals de la futura Corporació RTVE.
Un ERO pendent de concretar
Hem dit que els afectats havien d’estar atents però no excessivament preocupats perquè el Govern vol fomentar l’abandó, no la permanència. Caldrà estar atents i mirar amb lupa la lletra petita de l’expedient. Es retira l’obligatorietat directa perquè es confia que la voluntarietat serà suficient per a comunicar les baixes calculades. També s’ha retirat, finalment, l’actualització anual del 2% per a igualar-la al que es dictamini per al sector públic i, en qualsevol cas, no serà inferior a la qual s’apliqui en la nova Corporació.
Un referèndum en vacances?
El referèndum, acceptat per tots els sindicats a RTVE i per l’Assemblea Estatal de Delegats, com expressió màxima de participació i democràcia no pot ser convocat a la tercera setmana del mes de juliol. S’anuncia el referèndum quan dos torns de vacances (començaments i mitjans de juliol) estan en marxa. Cal ajornar la consulta si es vol que compleixi el seu objectiu: exercir la responsabilitat individual i col·lectiva davant un pla d’aquesta envergadura. També ha de ser ajornat perquè parts substancials d’aquest acord marc queden pendents de negociació i no poden rebre un xec en blanc sense conèixer com es concretarà. Ha de ser ajornat o reeditat per a quan aquestes qüestions substancials quedin definides. Si després d’aquesta etapa tot o la major part és positiu, els treballadors sabrem reconèixer-lo i donar-li el vistiplau. Només els qui ocultin allò que pugui resultar negatiu han de témer una consulta àmplia, amb totes les cartes sobre la taula i amb tots presents.
14 de juliol de 2006.