Uns setanta treballadors de Barcelona Televisió (BTV) –aproximadament un 80% de la plantilla– s’han manifestat aquest migdia a la plaça de Sant Jaume de Barcelona, davant de l’Ajuntament, per protestar contra la precarietat laboral que hi ha a l’emissora. La mobilització coincideix amb el desè aniversari del canal públic de televisió local de Barcelona i amb el procés endagat pel consistori de la capital catalana que té per objectiu la privatització dels continguts i de l’activitat de l’emissora. El plantejament municipal és que hi hagi una empresa que s’encarregui de l’àrea tècnica i una altra que s’ocupi de l’apartat informatiu, deixant la resta de la programació en mans de la societat municipal Informació i Comunicació de Barcelona SA (ICB).

Els treballadors entenen que això suposa separar la plantilla en diferents empreses i, segons afirmen en un comunicat, “augmentar encara més la nostra precarietat”. La plantilla de BTV exigeix que al concurs d’adjudicació s’inclogui una clàusula de subrogació del personal, sigui quina sigui l’empresa que guanyi la licitació. En les converses que fins ara han mantingut ICB i el comitè d’empresa, l’Ajuntament ha dit que no és possible forçar un compromís d’aquest estil, qüestió que els sindicats neguen de manera rotunda.

Els treballadors afirmen que “tenint en compte que l’adjudicació de BTV funciona a través d’una Petició Pública d’Ofertes (PPO), cada tres anys el personal de la cadena queda exposat a perdre el seu lloc de treball. Això fa possible que la nova empresa concessionària pugui prescindir legalment d’uns professionals amb experiència i substituir-los per nous treballadors en precari”. Des de la seva posada en marxa, Barcelona TV ha estat en mans de tres productores diferents, amb tot el que això comporta de negatiu per a l’estabilitat laboral.

La manifestació d’avui ha consistit fonamentalment en un acte festiu de celebració del desè aniversari del canal local amb cava i pastissos inclosos, presidit per una pancarta amb el lema BTV, 10 anys de precarietat laboral. La concentració ha acabat amb una manifestació fins als estudis de l’emissora a la Via Laietana de Barcelona. El Sindicat de Periodistes de Catalunya ha expressat la seva solidaritat amb els treballadors de BTV i una representació de la Junta Executiva ha participat a la concentració i a la manifestació posterior.

Barcelona, 3 de novembre de 2004