El Comitè per a la Protecció dels Periodistes (CPJ) ha publicat el cens anual de periodistes empresonats del que es desprèn que els professionals que treballen pel seu compte formen en l’actualitat gairebé el 45 per cent del total de periodistes presos al món. La Xina, Iran i Cuba són els tres països amb més reporters a la presó.
Hores d’ara 136 reporters, editors i fotoperiodistes estan empresonats, 11 més que l’any 2008. Aquest increment s’ha produït per les detencions de 23 periodistes a Iran.
La Xina segueix sent el país amb més periodistes empresonats al món, seguit d’Iran, Cuba, Eritrea i Myanmar, en els cinc primers llocs entre els 26 països que empresonen a periodistes.
Almenys 60 periodistes freelance estan a la presó, gairebé el doble que fa tres anys. Les investigacions del CPJ indiquen que aquest augment es produeix de manera paral·lela a dues tendències: Internet ha permès a periodistes individuals publicar informació pel seu compte, mentre que algunes organitzacions de notícies depenen cada vegada més de periodistes freelance per cobrir esdeveniments internacionals com part d’un esforç per reduir costos.
“Els temps que els periodistes cobrien situacions perilloses sabent que contaven amb el suport institucional dels mitjans estan passant a la història”, va assenyalar el director executiu del CPJ, Joel Simon. “Els periodistes que treballen a primera línia de foc ho fan de manera cada vegada més independent. L’aparició del periodisme ‘en línia’ ha obert la porta a una nova generació de reporters però també els ha fet més vulnerables”.
El nombre de periodistes que treballen a Internet empresonats continua augmentant, actualment són 68 i constitueixen la meitat del total de periodistes presos actualment. Reporters, editors i fotògrafs de la premsa escrita pertanyen a la categoria que té el següent nombre més alt d’empresonaments amb 51 casos el 2009. Periodistes de televisió, ràdio i documentalistes formen part de la resta.
Les acusacions utilitzades amb més freqüència per empresonar a periodistes són els suposats delictes contra l’Estat, com la subversió. Tot i això, el CPJ va identificar un augment alarmant de casos en els quals els governs no presenten cap tipus d’acusació. En 39 casos, més d’un quart del cens total, les autoritats no han fet públiques les acusacions. La tàctica està sent utilitzada a països tan diferents com Eritrea, Iran i Estats Units. Sense la protecció legal d’una acusació formal o un judici, almenys 20 d’aquests periodistes estan detinguts en llocs secrets.
El Comitè per a la Protecció dels Periodistes és una organització apolítica, sense ànim de lucre fundada l’any 1981 per lluitar contra els abusos contra la premsa i fomentar la llibertat d’expressió a tot el món.