El periodista colombià Eduardo Márquez González va aconseguir dimarts passat el II Premio Internacional de Periodismo Julio Anguita Parrado, convocat pel Sindicat de Periodistes d’Andalusia (SPA). Nascut a Madrid al 1956, encara que de pares colombians, és fundador i director del Centre de Solidaritat de la Federació Internacional de Periodistes (Ceso-FIP) i president de la Federació Colombiana de Periodistes (Fecolper).

A l’acta de la seva decisió, el jurat assegura atorgar aquest premi a Márquez «per la seva defensa de la labor periodística en un dels països en els quals resulta més difícil i perillós la tasca informativa». A més, el jurat ha estès el reconeixement a tots els professionals que des de Colòmbia assumeixen el compromís amb la veritat i, en paraules de Márquez, «sobreviuen narrant la guerra des de la perspectiva de les víctimes».

El jurat del premi, integrat en aquesta ocasió pels periodistes Soledad Gallego-Díaz, Pedro Lázaro i Almudena Ariza, i els professors Antonio Manuel Rodríguez Ramos i Juan Luis Manfredi, a més d’Antonia Parrado i la secretària general de l’SPA, Lola Fernández Palenzuela, ha triat Márquez entre nou candidatures de cinc països diferents després d’una discussió que s’ha perllongat durant gairebé tres hores.

Tant Soledad Gallego-Díaz com Almudena Ariza han posat de manifest l’alt nivell dels participants i han apostat perquè es tornin a presentar en posteriors edicions perquè tots «tenen mèrits per aconseguir-lo». Antonia Parrado ha agraït a l’SPA la convocatòria del premi que duu el nom del seu fill i, al costat de la secretària general del sindicat s’ha sumat a la vaga que porten a terme els treballadors del programa Andalucía Directo.

La Federació Internacional de Periodistes (FIP) també ha fet arribar les seves felicitacions al guardonat. Aidan White, secretari general de la FIP, ha manifestat que «estem emocionats que el premi reconegui l’excel·lent treball que Eduardo realitza per millorar les condicions de vida dels periodistes a Colòmbia». Va afegir que l’impuls donat a la federació colombiana ha permès en poc temps mantenir una lluita col·lectiva dels periodistes per a protegir els seus drets.

El II Premi Internacional de Periodisme Julio Anguita Parrado, que va ser creat en homenatge al periodista cordovès mort a la guerra de l’Iraq el 7 d’abril de 2003, compta amb la col·laboració de l’Ajuntament i la Universitat de Còrdova (UCO), serà lliurat a Còrdova el pròxim 7 d’abril de 2008.