El jutjat d’instrucció número 20 de Madrid ha imposat una multa de 1.000 euros al periodista del diari El Mundo Antonio Rubio per negar-se a revelar la font d’informació de la qual va obtenir el document en el qual es desvetllava la nova identitat del confident i testimoni protegit Cartagena, esmentat en el judici del 11-M.

El tema, que havia estat arxivat pel titular d’aquest jutjat,es va reobrir a petició de l’Audiència de Madrid que va insistir en conèixer la identitat de la font. Rubio, que no va revelar la identitat secreta de Cartagena, està pendent d’un altra petició fiscal de tres anys de presó.

Consultat per agències, el secretari general de la FeSP, Dardo Gómez, considera que estem davant una sentència “que posa en risc un dels pilars de la independència dels periodistes i no ja el seu dret; si no l’obligació de protegir les seves fonts d’informació”. Gómez considera que “aquesta exigència de l’autoritat només es pot justificar per evitar un mal major i no sembla que aquest sigui el cas”.

Per la seva banda El Mundo en el seu editorial ha assenyalat que “la resolució de l’Audiència és un despropòsit per moltes raons, però la primera és que l’article 20 de la Constitució reconeix al periodista el dret de no revelar les seves fonts”.