Ens veuen fràgils i ens volen desmuntar: contra els moviments apressats i nocius. Davant el pla de contenció elaborat per la CCMA per cobrir el dèficit generat per la desviació en la despesa de l’exercici anterior, la disminució de publicitat prevista en aquest i, sobretot, l’aplicació del nou criteri de tractament de l’IVA a les televisions públiques, el Consell Professional de TV3:

• Lamentem el que considerem un ús pervers de la legislació fiscal, amb l’objectiu de deteriorar les finances dels mitjans de la CCMA. Les interpretacions sobre l’aplicació de l’IVA a les televisions públiques s’han resolt amb una norma que cau a plom sobre un mitjà, com el nostre, que ha vist dràsticament retallat el seu pressupost els darrers anys. Les televisions públiques estan afectades, però només TV3 està ara sotmesa a la discrecionalitat pressupostària del govern espanyol.

• Critiquem, un cop més, l’actuació unilateral del Consell de la CCMA, que ha adoptat mesures sense comptar amb la necessària aportació dels professionals de la casa, tot i les nombroses conseqüències que decisions d’aquest abast desencadenen.

• Rebutgem el que ja s’ha convertit en una trista rutina: tancar delegacions a l’estranger de manera gairebé automàtica, sense plantejar cap pregunta als gestors del desplegament informatiu exterior de la casa. El cost estratègic de tancar delegacions pot ser molt alt i difícil de revertir. La renúncia a les retransmissions de les competicions de l’esport català i la minva en la dotació humana del Departament d’Esports és igualment un dany demolidor a la nostra manera de fer i entendre el servei públic.

• Assumim que la situació s’ha d’encarar, però requerim que es tingui en compte el calendari. Demanem que s’ajornin les retallades a l’espera dels moviments polítics que han de permetre negociar la cobertura del forat econòmic. La supressió preventiva de programes, dotacions, dispositius… pot acabar demostrant-se innecessària, i davant d’aquesta eventualitat, cal evitar la precipitació. Que ningú no faci servir un moment delicat i de gran vulnerabilitat per petrificar retallades i pèrdues.

• Demanem que la CCMA posi en marxa tota la seva capacitat d’interlocució i defensa del servei públic de comunicació de Catalunya. La interpretació de la gestió de l’IVA prèvia a la llei ja està en litigi, però la norma aprovada al novembre també pot deixar espais per a la interpretació.

• Convenim que, en l’escenari en què ens trobem, la pèrdua de programes que no són d’Informatius o d’Esports ens afecta igual que la pèrdua en els continguts que generem al CEI. Cap departament de la casa pot sobreviure en una graella convertida en un erm.

Sant Joan Despí, 25 de gener de 2018