Enrique Bustamante, catedràtic de Comunicació Audiovisual, i altres integrants del grup d’investigació Teledetodos han publicat un article en el digital Infolibre en el qual demanen als grups del Congrés dels Diputats que elaborin ja el reglament necessari per escollir el Consell d’Administració i la Presidència d’RTVE per concurs públic, tal com estableix la llei que les Corts va aprovar el setembre de l’any passat.

«El concurs públic és l’opció més democràtica, més coherent i sens dubte la més ràpida i garantista per regenerar la independència i la credibilitat d’RTVE», afirmen en l’article, que signen també Pedro Soler, Manuel Aguilar i Roberto Mendès.

El 29 de setembre de 2017, el Congrés va aprovar la modificació de la Llei de la Ràdio i Televisió de titularitat estatal de 5 de juny de 2006, «per recuperar la independència de la Corporació RTVE i el pluralisme en l’elecció parlamentària dels seus òrgans», segons consta en el títol de la nova norma. Al text es fixa un termini de tres mesos per redactar el reglament que permeti triar el Consell d’Administració i la Presidència per concurs públic.

Aquest termini va concloure el 31 de desembre sense que hagin aprovat encara el reglament, malgrat que els grups d’Units Podem i Ciutadans van presentar en el seu moment textos per debatre’ls. Els autors de l’article afirmen que el compliment d’aquesta obligació legal «s’ha endarrerit per la manca d’empenta del Partit Socialista, que pretén tornar a la fórmula d’elecció per consens de l’etapa Zapatero. Mentrestant, el Partit Popular calla, però no atorga». Això ha suposat en diversos àmbits crítiques al PSOE i al PP per voler mantenir les urpes sobre la radiotelevisió pública estatal.

Aquests experts consideren que la proposta del concurs públic és «convenient i necessària», entre altres coses perquè «no portar la llei a terme implicaria un incompliment del que els mateixos diputats i senadors han aprovat en seu parlamentària». Si no aproven el citat reglament, l’elecció s’hauria de realitzar pel sistema de majoria absoluta previst en la llei anterior.

«Si el PSOE hagués participat activament en la discussió de la normativa prevista en la llei, el desenvolupament es podria haver iniciat a l’octubre i en aquests moments estaríem a les portes de poder triar el Consell d’Administració i la Presidència d’RTVE per la fórmula del concurs públic, una situació de paràlisi que ara es trasllada al Congrés», afegeixen.

Els autors de l’article consideren que la pretensió del PSOE de realitzar aquesta elecció per consens, però comptant amb el suport de dos grups parlamentaris més (no solament el socialista i el PP), suposaria que «d’un procés de lliure concurrència passaríem a la fórmula de repartiment de quotes parlamentàries decidides pels respectius partits per al Consell d’Administració i al difícil consens sobre el candidat menys rebutjat per a la Presidència».

«La independència no es garanteix amb quotes parlamentàries. Sense ser una panacea, el concurs públic defensa el principi fonamental de la lliure concurrència, una gestió o governança liderada per professionals d’acreditat prestigi i la participació de la societat civil. Perquè la independència d’un mitjà no depèn del nombre de partits que participin en l’elecció d’un president i un consell d’administració, sinó de garantir un procediment transparent i democràtic que culmini amb l’elecció dels millors gestors i professionals», indiquen els autors.