L’escriptor Eduardo Mendoza és el convidat de la primera pel·lícula, La verdad sobre el caso Savolta del cicle Cinema i Periodisme organitzat pel Sindicat de Periodistes de Catalunya, que es projectarà el dimarts 31 d’octubre a les sis de la tarda, a l’FNAC de l’Illa-Diagonal, a Barcelona. Després de la projecció, l’escriptor, autor de la novel·la del mateix nom i en la qual es basa la pel·lícula, la comentarà amb Enric Bastardes, secretari general de la Federació de Sindicats de Periodistes (FeSP).
El cicle continuarà en sessions que es desenvoluparan els tres divendres següents i que detallem a continuació. Totes les projeccions començaran a les sis de la tarda i després de la pel·lícula es farà una xerrada debat amb els convidats i el públic, amb la intenció d’aprofundir en els temes plantejats en el film. La primera part del cicle, que es va fer del 3 al 7 de juliol passats, va tenir un notable èxit de públic, que va omplir l’aforament en gairebé totes les projeccions. Els assistents van mostrar gran interès i es va complir l’objectiu d’apropar els debats de la professió periodística al públic, per evidenciar que aquests temes no ho són només dels professionals de la informació, sinó que és la ciutadania la que ha d’exigir el seu dret a la informació i implicar-se en la seva defensa i el seu desenvolupament. La ciutadania és l’única propietària de la informació. És un dret fonamental reconegut en totes les legislacions democràtiques que la informació ha de ser veraz, plural i completa. La direcció del certamen és a càrrec del periodista i cineasta Rafael Drinot.
Programació i convidats
Dimarts, 31 d’octubre. 18:00h.
La Verdad sobre el caso Savolta. Espanya, 1978. 130 minuts. Director: Antonio Drove.
Repartiment: José Luis López Vázquez, Ovidi Montllor, Omero Antonutti, Stefania Sandrelli. Barcelona, 1917. La fàbrica d’armes Savolta ha experimentat un gran creixement gràcies a la neutralitat d’Espanya a la guerra mundial, i a costa de l’explotació dels treballadors. Pajarito de Soto, periodista, descobreix un escàndol de tràfic d’armes, notícia que si surt a la llum pública pot provocar l’enfonsament de la família Savolta.
Convidats: Eduardo Mendoza, escriptor i Enric Bastardes, secretari general de la Federació de Sindicats de Periodistes (FeSP).
Divendres, 10 de novembre. 18:00h.
Perder es cuestión de método. Colòmbia, 2004. 105 minuts. Director: Sergio Cabrera. Repartiment: Martina García, Cesar Mora, Victor Mallarino, Daniel Giménez Cacho, Sain Castro. La investigació sobre un crim horrible que fa un periodista acaba revelant els secrets de l’estesa corrupció dels grups de poder en l’àmbit de l’especulació immobiliària, en la qual participen empresaris, polítics, policies i mafiosos.
Convidat: Xavier Sulé, fotògraf i periodista.
Divendres, 17 de novembre. 18:00h.
Bajo el volcán. Estats Units, 1983. 125 minuts. Direcció: Roger Spottiswoode. Repartiment: Nick Nolte, Joanna Cassidy, Gene Hackman. Tres periodistes nord-americans es troben a Nicaragua els últims dies de la llarga i corrupta dictadura dels Somoza, enfrontada a les guerrilles sandinistes. El treball professional els du a qüestionar-se la seva neutralitat enfront de les violacions dels drets humans i el sentit de l’ètica en el treball informatiu.
Convidada: Rosa Masip, periodista i documentalista.
Divendres, 24 de novembre. 18:00h.
Reed, México insurgente. Mèxic, 1970. 105 minuts. Direcció: Paul Leduc. Repartiment: Claudio Obregón, Eduardo López Vermelles, Ernesto Gómez Creu, Juan Angel Martínez. Història real del periodista nord-americà John Reed que al 1913 va creuar la frontera mexicana i va viatjar a la caserna del general villista Urbina a Durango. Al llarg d’un any i mig, Reed va aconseguir guanyar-se la confiança dels revolucionaris i va acabar involucrant-se activament en la contesa.
Convidat: Luís Méndez, periodista i escriptor.