El Sindicato de Profesionales de la Información de La Rioja (SPIR) ha fet públic un comunicat denunciant l’intent d’agressió i les amenaces contra un redactor i un fotògraf del diari La Rioja per part d’alguns membres de la família Vallejo. El fet es va produir el passat 3 de maig, Dia Mundial de la Llibertat de Premsa.

Davant d’aquest succés, el Sindicato de Profesionales de la Información de La Rioja fa les següents consideracions:

– L’SPIR condemna contundentment l’actitud violenta dels familiars de la vicepresidenta del Govern de La Rioja, qui van respondre amb amenaces, insults i intents d’agressió al fotògraf i al redactor que complien amb la seva tasca informativa.

– Aquest comportament violent i agressiu contra aquests professionals de la informació no pot ser tolerat, i des del sindicat sol•licitem als poders públics i als tribunals de justícia una resposta contundent contra aquests indesitjables agressors.

– L’SPIR recorda que els penosos fets ocorreguts vénen precedits d’intents de fer callar la tasca informativa desenvolupada pel diari La Rioja, amb demandes judicials a redactor, director i empresa editora després de publicar informacions que treien a la llum irregularitats. Demandes que els tribunals han desestimat, però que afortunadament no han impedit la publicació de noves informacions que revelen les irregularitats comeses pels familiars d’Aranzazu Vallejo.

– Fa poques setmanes l’SPIR ja va rebutjar públicament que la germana de la consellera convoqués una roda de premsa sense preguntes per defensar-se d’aquestes informacions. Després de les demandes i aquesta declaració sense possibilitat de rèplica o pregunta, arriben ara els insults, la coacció i les amenaces.

– L’SPIR reclama al Govern de La Rioja, i especialment al president Pedro Sanz, que es desmarquin clarament d’aquest tipus d’amenaces i coaccions cap a les tasques informatives. En cas contrari, s’entendrà que l’Executiu dóna suport a les amenaces i coaccions contra el Dret a la Informació i la Llibertat de Premsa que es van produir.

– Amb aquests antecedents i les coaccions i amenaces sofertes, el sindicat considera que el millor que pot fer la consellera és dedicar-se a contenir els seus familiars i aconseguir que respectin el treball i la dignitat dels professionals de la informació.

– L’SPIR recorda que no és aquesta la primera vegada que els professionals de la informació d’aquesta comunitat pateixen amenaces, i fins i tot agressions: Així va succeir quan altre fotògraf del diari La Rioja prenia fotos d’una granja on va aparèixer una “vaca boja”; i el mateix va succeir contra informadors que cobrien un partit de futbol en el camp de La Ribera. Com en aquestes ocasions, l’SPIR fa públic el seu suport als companys que han sofert els atacs.

– El sindicat entén que la precarietat que pateixen els professionals de la informació a La Rioja ja impedeix en moltes ocasions elaborar un periodisme de qualitat que garanteixi l’accés al dret a la informació als ciutadans. Tot i això, l’SPIR anima tots els companys, així com les empreses editores, a continuar realitzant el seu treball sense ser amenaçats per aquest tipus de coaccions.