La Unió de Periodistes Valencians ha decidit atorgar els seus Premis Llibertat d’Expressió 2010 als Fotoperiodistes Valencians, a Romà de la Calle, a l’Associació de Víctimes de l’Accident de Metro 3J, als periodistes de la SER Daniel Anido i Rodolfo Irago i a la revista Cuadernos del Sureste.

Els guardonats Fotoperiodistes Valencians reben el guardó per veure retallat el seu dret a la llibertat d’expressió quan la Diputació de València va censurar, el passat mes de març, l’exposició Fragments d’un any 2009, organitzada per la Unió de Periodistes, per mostrar fotos de personalitats relaciones amb el cas Gürtel.

Com a complement al premi anterior, els periodistes valencians també guardonen Romà de la Calle, director del Museu Valencià de la Il•lustració i la Modernitat (MuVIM). De la Calle va decidir presentar la seva dimissió davant la censura exercida per la Diputació de València contra l’exposició Fragments d’un any 2009.

Per la seva tenacitat i coherència davant el silenci institucional i d’alguns mitjans de comunicació, la Unió de Periodistes Valencians premien a l’Associació de Víctimes de l’Accident de Metro 3J, constituïda arran del greu accident que va patir la línia 1 de MetroValencia el 3 de juliol de 2006 i on van perdre la vida 43 persones. Des d’aleshores aquest col•lectiu demana una investigació que aclareixi què va passar aquell 3 de juliol al túnel de l’estació de Jesús.

El premi als periodistes Daniel Anido i Rodolfo Irago, de la Cadena SER, subratlla el treball dels professionals per la llibertat d’informació i expressió. Ambdós han estat condemnats a presó i inhabilitació per a l’exercici de la professió periodística per revelació de secrets, després de fer pública una llista d’afiliacions irregulars al Partit Popular de Madrid. Una condemna que resulta, si més no, incomprensible quan el mateix jutge reconeix que era un fet “noticiable” i la informació estava contrastada.

L’últim guardó és per a la revista canària Cuadernos del Sureste, condemnada recentment pel Tribunal Suprem a pagar 15.000 euros a l’exsecretari de l’Ajuntament d’Arrecife, Felipe Fernández Camero, per denunciar les seves activitats relacionades amb la corrupció urbanística a Lanzarote. Una informació que els jutges han qualificat com a “veraç, proporcionada i suficientment contrastada”.