El Sindicato de Periodistas de Galicia (SXG) i la Unión de Trabajadores de la Comunicación de Canaries (UPCC), han fet actes reivindicatius públics durant la jornada del Primer de Maig per donar a conèixer els greus problemes dels professionals i de la professió que incideixen, directament, en la qualitat de la democràcia.
A Gran Canària, més de 2.000 persones s’han sumat a la ruta lúdic-reivindicativa organitzada per Unión de Trabajadores de la Comunicación de Canaries (UPCC) a la zona de Las Canteras. Des de les cinc de la tarda fins a les quatre de la matinada, la caravana ha anat combinant música i lectura de manifestos en quatre actes que, en algun cas, han arribat a concentrar 500 persones.
En el primer concert, ofert per Lounge Room Lizards en una terrassa de la zona, una treballadora de Televisió Canàries, afiliada a la UPCC, ha llegit un comunicat (consensuat amb els sindicats generalistes) contra la precarietat en el periodisme. A la manifestació del matí, organitzada per CCOO i UGT, s’havien repartit invitacions per a la ruta i 2.000 exemplars del “Diari Precari”.
A mitja tarda, la ruta s’ha detingut en altra terrassa perquè el grup Urbanitas Radical Riots oferís un espectacle barreja de cançons i reivindicacions per a millorar els drets dels professionals de la comunicació. A les nou de la nit, a la plaça del Pilar, ha estat el grup Espresso l’encarregat d’animar el repartiment de samarretes realitzat per la UPCC.
El tancament, fins a les quatre del matí, ha estat protagonitzat per les actuacions de The Birkins y Fuckin´ Four Factory per culminar una jornada que la UPCC valora com “triomf absolut de la reivindicació del dret dels professionals de la comunicació a rebre sous dignes i a exercir les seves professions amb la llibertat i la independència necessàries per oferir als ciutadans la informació veraç i plural que exigeix la Constitució espanyola”. Reivindicacions que seguiran “fins aconseguir que el Govern espanyol aprovi d’una vegada per sempre una regulació específica per al Periodisme i la Comunicació que garanteixi els drets de tots”.
A Santiago, el Sindicato de Periodistas de Galicia (SXG) ha muntat una taula reivindicativa-informativa a la plaça de Toural per donar a conèixer la ciutadania la situació real de la professió, atrapada en acomiadaments, reducció de salaris, endarreriments impagats i precarietat, condicions que han posat en pràctica la gairebé totalitat dels mitjans de comunicació a Galícia.
“Els treballadors i treballadores pateixen unes condicions d’ocupació indignes mentre els empresaris dels mitjans segueixen rebent enormes ajudes i contractes publicitaris de totes les administracions (Junta, diputacions, ajuntaments, etc.) sense gairebé cap control”. El comunicat del SXG recorda també “a socialistes, nacionalistes i populars” que van aprovar en el Parlament de Galícia fa més d’un any una proposició perquè les administracions vinculin les ajudes al manteniment de l’ocupació estable, sense que s’hagi complert l’acord. Com a conseqüència, 2,4 milions han estat concedits per la Junta sense cap control o, fins i tot, a empreses que han presentat expedients de regulació d’ocupació.
Abús de becaris, discriminació envers les professionals o contractacions a dit se sumen a un panorama en el qual “la qualitat de les notícies és la primera víctima de la falta de drets laborals dels periodistes”. El SXG protesta per tot això, perquè “la precarietat dels periodistes és la desinformació dels ciutadans”.