Un dels principals eixos de poder del PP i del seu govern ha estat la mentida i manipulació. Els seus gestors a RTVE han estat desautoritzats i han de cessar immediatament en les pràctiques antidemocràtiques. No poden continuar impartint ordres i incompetència des dels despatxos com han estat fent fins ara. Han de deixar pas a una altra manera d’actuar, tot i que ells no siguin capaços de fer-ho.

Des de diumenge, una altra RTVE és possible si el pròxim president del govern compleix amb el compromisos assumits públicament i en la carta que el mateix Rodríguez Zapatero va adreçar a la Federació de Sindicats de Periodistes. Exigim un nou model de RTVE, que permeti a tots els que hi treballem assolir la dignitat que sempre hem defensat. El comportament dels nous gestors ha de ser radicalment diferent: cap “llista negre”, cap represàlia política, treball per a tots segons la seva capacitat, amb drets i deures i instruments democràtics en mans dels treballadors. Rebutgem qualsevol nomenament que no estigui basat en estrictes criteris professionals. Com ja hem alertat al nou govern català, no es tracta de canviar fidels a un partit per fidels a un altre partit.

Des del moment que es va confirmar el triomf del PSOE van començar, al Passeig de Gràcia i a Sant Cugat, els moviments camaleònics per recol•locar-se, de fer valer preteses amistats o coneixences d’aquest diputat, aquell dirigent, i fins i tot d’afiliació sindical. Sense uns mecanismes que garanteixin la imparcialitat dels mitjans públics, no es poden assumir tasques de responsabilitat, si no s’exerceix alhora l’autocrítica permanent, amb els corresponents riscos. Alguns pretenen que l’habilitat de manipular tant amb el PP com amb el PSOE els acrediti com uns professionals, quan del que es tracta és de mercenaris. Si els socialistes no tinguessin cap escrúpol podrien confiar perfectament en Urdaci. El mateix servei farien els Urdacis, ja siguin reserva, criança o novells. A RNE-Catalunya, Anna Ma Bordas i José Juan Ruiz han estat capdavanters en la manipulació i censura, de forma barroera o subtil, escridassant algú enmig de la redacció o pressionant-lo en la soledat dels despatxos. Els han fet costat, dòcilment, els caps d’informatius i de programes i algun editor. La indefensió de molts treballadors, a tant la peça o amb contracte precari, els ha fet vulnerables. A d’altres, simplement se’ls ha arraconat.

A Sant Cugat, per evitar parlar del que calia, hem donat protagonisme a la frivolitat. La secció de Política ha estat desactivada, just quan Catalunya bullia i al carrer, tothom en parlava. Sempre que el PP era objecte de crítica s’ha hagut de compensar amb la aparició de’n Piqué o algú altre. L’Informatiu Cap de Setmana ha considerat del mateix gruix informacions sobre la guerra d’Iraq, la botifarra d’ou o els traginers de Balsareny. Ha reduït al mínim, per que no fos dit, notícies que mereixien un altre tractament. Algun corresponsal ha hagut de fer notícies escrites per l’editor, mentre redactors de guàrdia no tenien feina encarregada. S’ha intervingut en la informació de la campanya electoral, a més de donar per bons els blocs imposats pels partits. Cap desplegament especial ni transmissió en directe de l’acte de constitució del govern català, del ple d’investidura, o dels fets que va desencadenar l’anunci de treva d’ETA. Fets tant greus com els atemptats de Madrid, no van ser prou per ampliar la durada de l’Informatiu Migdia, encara que fos per la 2, ni per enviar un equip autònom. Molt pitjor, en la línia mantinguda de no desplaure Madrid, divendres durant la manifestació, hi havia qui intentava que determinades pancartes i crits no arribessin a Madrid, i l’endemà, dissabte, la jornada de reflexió de més contingut informatiu que s’ha vist mai, no es va alterar ni un minut de la franja de desconnexió de que disposem.

Com es pot fer el guió del Migdia, si l’editor truca cada 5 minuts al Cap d’Informatius, malfiant dels companys, i esperant veure la informació en altres mitjans “on line” abans que apostar per les fonts pròpies ? De què donen classe a la universitat? Perquè, és palès que el periodisme no corre per les seves venes.

Manipulació zero no és la meta, és el punt de partida. El mal que han fet és molt i trigarem molt a recuperar-nos. Han deixat RNE sense audiència, confonent informació i opinió, donant veu només a un sector, que no ha escatimat insults i mentides. Han omplert de morbositat i porqueria els programes de TVE, atenent exclusivament els índex d’audiència i arraconant els espais de qualitat en horaris per insomnes. Els ciutadans, que de forma clara i contundent han reaccionat a la mentida es mereixen una altra RTVE. Els treballadors també.