Per la dignitat laboral i professional dels periodistes

Aquest 5 de novembre el Sindicat de Periodistes de Catalunya s’adhereix a la jornada de mobilització en defensa de la professió impulsada per la Federació Europea de Periodistes (FEP) sota el lema Dempeus pel periodisme.

En aquest dia denunciem amb especial emfàsi les situacions de precarietat laboral i professional que afecten el conjunt dels professionals de la informació.

• Rebutgem rotundament les accions de les empreses de comunicació que, sota el pretext de l’actual situació econòmica, estan desenvolupant una perversa política de regulació encoberta de les seves plantilles. La disminució real del volum publicitari, que afecta algunes d’elles, no justifica aquestes maniobres, quan molts d’aquests mitjans segueixen declarant importants guanys.

• Anticipem que aquestes polítiques salvatges contra l’ocupació dels treballadors dels mitjans tindran com a dany compartit per a tota la ciutadania un fort deteriorament de la qualitat de la informació que reben.

• Reclamem dels parlaments català i espanyol que desenvolupin amb urgència una llei de regulació laboral de la professió periodística que acabi amb l’explotació dels periodistes a la peça, que afecta més del 30% dels informadors, i que constitueix un frau de milions d’euros a la Seguretat Social, permanent i consentit per les autoritats.

• Fem una crida als Governs català i espanyol perquè compleixin la seva obligació de garantir el dret a la informació de la ciutadania; per a això és imprescindible una llei reguladora d’aquest dret, a la qual s’ha compromés, entre altres partits, el PSOE.

• Exigim que aquesta llei reguladora del dret a la informació garanteixi com a mínim la llibertat d’accés a les fonts, l’existència dels comitès de redacció, reguli l’accés a la professió, preservi els drets d’autoria dels informadors, imposi el compliment de les normes deontològiques de la professió, i contempli la creació d’una autoritat independent de la informació que asseguri a la ciutadania rebre informació veraç, plural i completa.

Només responent aquestes justes demandes dels professionals de la informació, els nostres parlamentaris podran dir que compleixen amb la seva obligació de protegir un dret fonamental que és bàsic per a la preservació de la democràcia real.

4 de novembre de 2008