L’1 i el 3 maig, Dia Internacional dels Treballadors i Dia Mundial de la Llibertat de Premsa respectivament, ens recorden que en l’àmbit de la comunicació i de la informació continuem amb greus problemes laborals i professionals, que afecten el dret a la informació de la ciutadania. Per això per a l’SPC aquestes dates sempre han estat les dues cares de la mateixa moneda. Perquè periodistes en precari i sense eines de resistència professional no poden garantir el dret a una informació veraç i contrastada. Per això convoquem els i les professionals de la informació a participar en les mobilitzacions i actes convocats per commemorar tant l’1 com el 3 de maig.
Als acomiadaments, ERO i retallades salarials cal afegir l’atac a la llibertat d’expressió i informació que suposa la Llei Orgànica de Protecció de la Seguretat Ciutadana, coneguda com a Llei Mordassa, en vigor des del mes de juliol i que ja té les seves primeres víctimes. I als mitjans públics es perpetua la submissió als governs respectius, com demostren els recents nomenaments de directius, de signe governamental, a TV3 i Catalunya Ràdio i, en l’àmbit estatal, a RTVE.
Mentrestant, tampoc no es desenvolupa l’article 52 de l’Estatut de Catalunya, que preveu que els poders públics han de garantir el dret ciutadà a la informació, i que hauria de regular també els drets i deures dels professionals, com la clàusula de consciència, el secret professional, l’accés a la informació de les administracions i de gravació als jutjats, així com a disposar de comitès o consells professionals per garantir el compliment de la deontologia professional.
També cal avançar en una Llei de Drets Laborals dels Periodistes, que reconegui legalment el col·lectiu més desfavorit del sector que és el de professionals a la peça, i a qui cal assegurar uns mínims garantits que es corresponguin amb la seva feina habitual per a les empreses.
Igualment volem mostrar la nostra preocupació per la situació d’un gran nombre de periodistes majors de 50 anys, sense quasi expectatives de trobar ocupació. Tenen cotitzats els anys suficients per poder disposar de la màxima pensió que els correspondria. Però per no haver treballat els últims anys de la seva vida laboral se’ls penalitza injustament en el moment de passar a la jubilació. Per això fem una crida a tots els sindicats perquè s’impulsin mesures perquè aquest col·lectiu no es vegi perjudicat en el moment de la seva jubilació. .
Per últim, recordem que l’article 20 de la Constitució contempla no sols el dret a la informació de la ciutadania, sinó també el seu dret a la comunicació, que pot ser un antídot a la manipulació provinent de mitjans de comunicació que tracten la informació més com una mercaderia que com un dret humà essencial.
En aquest 1 i 3 de maig defensem unes condicions laborals i professionals dignes per a periodistes i altres col.lectius del sector i una informació al servei de la ciutadania i no dels interessos corporatius dels poders econòmics i polítics.
30 d’abril de 2016