Davant afirmacions sobre l’eventual privatització dels mitjans públics audiovisuals portuguesos, el Sindicato dos Jornalistas (SJ) ha emès un comunicat en el qual expressa:

1. El Sindicato dos Jornalistas (SJ) considera extremadament greu i preocupant que el ministre de les Finances, Teixeira de Santos, no hagi rebutjat l’eventual privatització de l’RTP quan ha estat preguntat per la qüestió, el passat 23 de març, a la comissió parlamentària de Pressupost i Finances, en l’àmbit d’un debat sobre el Programa d’Estabilitat i Creixement (PEC).

2. A La pregunta del diputat socialista Joao Galamba sobre la raó per la qual la REN integra la llista de privatitzacions i l’RTP no, Teixeira de Santos va respondre que el canal públic de ràdio i televisió no consta a la llista de privatitzacions perquè hi ha un desequilibri financer significatiu que recomana un treball curós i perllongat de sanejament i de reequilibri financer de l’empresa abans de, eventualment, plantejar-se aquesta possibilitat.

3. La resposta del ministre deixa implícit que el Govern no té objeccions de fons a la privatització de la RTP i que la qüestió es redueix al valor més o menys atractiu que l’emissora pugui tenir en el mercat.

4. Per al SJ, aquesta postura és completament inadmissible, més en una empresa estratègica d’un sector particularment sensible com és el de la informació, que té al seu càrrec el deure de donar i garantir al país un servei públic de ràdio i de televisió, constitucionalment consagrat.

5. L’SJ considera que les afirmacions manifestades a l’Assemblea de la República pel ministre dels Assumptes Parlamentaris, Jorge Lacao, responsable del sector, i a qui la direcció de l’SJ sol•licitarà una reunió, no ofereixen les degudes explicacions del Govern als portuguesos sobre les intencions de l’Executiu en aquesta matèria.

6. Els ciutadans tenen el dret a saber si la Ràdio i Televisió de l’Estat està sent sanejada financerament per fer-se més atractiva per als inversors privats, o si, com és de l’interès nacional i de quants hi treballen, l’esforç de sanejament fet amb diners públics es destina a garantir que l’RTP pugui complir, com li correspon, amb les obligacions que la Constitució li mana.

7. L’SJ traurà les seves conclusions de la resposta del Govern i ja anuncia que portarà una lluita sense treva contra qualsevol temptativa de privatització de l’RTP.