Desenes de persones han participat aquest matí a la concentració convocada per diverses organitzacions i col·lectius contra la Llei de Protecció i Seguretat Ciutadana, més coneguda com a Llei Mordassa, celebrada davant la seu de la delegació del govern espanyol a Barcelona. Membres del Sindicat de Periodistes de Catalunya / Sindicat de Professionals de la Comunicació (SPC) també hi han assistit. Aquesta protesta ha coincidit amb les que s’han fet també avui a un gran nombre de ciutats espanyoles convocades per la plataforma No Somos Delito, en la qual participa l’SPC a través de la Federació de Sindicats de Periodistes (FeSP).

El president de l’SPC, Francesc Ràfols, intervé a la concentració contra la ‘Llei Mordassa’. Foto: Toni Garriga

A la concentració s’ha fet lectura del manifest en el qual es recorda que des de l’entrada en vigor de la llei, s’han sancionat més de 140.000 persones participant en actes reivindicatius i afirmant que «sortim al carrer per defensar els nostres drets i llibertats!». L’SPC comparteix aquestes denúncies, ja que algunes de les persones multades han estat professionals de la informació que ho han estat mentre feien la seva feina. El president del sindicat, Francesc Ràfols, una de les persones que ha participat a la protesta d’avui, ha afirmat que, entre l’enorme nombre de persones afectades per l’aplicació d’aquesta normativa, n’hi ha que són professionals de la informació, especialment fotoperiodistes.

Ràfols ha assegurat que això suposa «una greu vulneració d’un dret fonamental, com és del dret a la informació de la ciutadania la qual cosa provoca que tampoc es puguin defensar la resta de drets reconeguts en una societat democràtica, ja que si es posen traves a la informació periodística, es posen traves a què l’opinió pública conegui les reivindicacions del conjunt de la ciutadania». El president de l’SPC ha recordat que importants instàncies defensores dels drets humans, como la Comissió de Drets Humans de Nacions Unides, han criticat durament aquesta normativa. En definitiva, com el sindicat ha defensat sempre, «sense un periodisme lliure, no hi ha democràcia». Amb Llei Mordassa no hi ha periodisme lliure i, per tant, tancant el sil·logisme, amb Llei Mordassa, no hi ha democràcia.