El Sindicat de Periodistes de Catalunya / Sindicat de Professionals de la Comunicació (SPC) expressa la seva més profunda preocupació per la línia editorial de diversos mitjans de comunicació en relació als criminals atemptats del 17 d’agost a Barcelona i a Cambrils. Enmig del drama humà que s’ha viscut s’ha relacionat els atacs amb posicions polítiques determinades, i s’ha intoxicat l’opinió pública amb dades que distorsionen la realitat i contaminen la convivència social.
Els espais on s’ha caigut amb més gravetat en aquesta pràctica han estat en els d’opinió i especialment els editorials, que no són informació estricta, però, com planteja el Codi Europeu de Deontologia del Periodisme, aprovat pel Consell d’Europa el 1993, l’expressió d’opinions «s’ha de fer des de plantejaments honestos i ètics».
Però no només ha estat en l’àmbit de l’opinió. També hem vist espais pretesament informatius, tant a premsa –en paper i digital– com a ràdio i televisió, on s’ha mentit deliberadament per tal de mantenir activada al màxim la confrontació política. Per tot això considerem que aquests mitjans no han complert amb la responsabilitat social que ha de tenir el periodisme en una societat democràtica.
Per això reclamem un cop més la necessitat de regular la informació. No com a instrument de censura o de control sinó per blindar els drets i deures dels periodistes, assegurant així el dret a la informació de la ciutadania, que és un dret humà essencial i un dret constitucional. Una regulació que faci que els principis deontològics siguin d’obligat compliment i no un brindis al sol. Una regulació que obligui els mitjans a disposar d’estatuts de redacció i de comitès professionals, que són l’eina indispensable perquè els informadors puguin defensar el dret a la informació de.les pressions dels poders fàctics.
Afrontar aquesta regulació és relativament senzill. Només cal voluntat política. A Catalunya es tradueix en desenvolupar legislativament l’article 52 de l’Estatut, que estableix les obligacions de la Generalitat per garantir el dret a la informació de la ciutadania. Per això emplacem el president de la Generalitat, Carles Puigdemont –que en la seva condició de periodista ho ha d’entendre més fàcilment–, i els grups parlamentaris –als quals no ens cansem de demanar-los-ho i ho tornem a fer un cop més– a impulsar d’una vegada per totes aquesta llei reguladora de la informació i la comunicació a Catalunya. A l’Estat espanyol, on només s’ha regulat per llei la clàusula de consciència, és qüestió de fer el mateix amb l’article 20 de la Constitució i afrontar la regulació de la professió com en altres països del nostre entorn.
Tot i això, volem encoratjar tots els i les periodistes que cada dia des del seu lloc de treball batallen per fer una informació al servei de la ciutadania i no al servei dels interessos polítics, empresarials i econòmics dels seus mitjans, a seguir fent-ho. Sabem que els falten eines per fer-ho millor i amb més eficàcia, però des de l’SPC i des de la Federació de Sindicats de Periodistes (FeSP) fem tot el que està a les nostres mans per intentar disposar dels instruments necessaris per fer aquest periodisme al servei de la ciutadania, que és a qui pertany la informació i no pas als mitjans ni als periodistes.
Finalment, volem reiterar la nostra solidaritat amb les víctimes dels atemptats de la setmana passada. Només amb el respecte a les altres maneres de pensar i de viure podrem tenir un món en pau i més just.
Barcelona, 24 d’agost de 2017