El director d’Informatius de Televisió Espanyola, José Antonio Álvarez Gundín, ha destituït l’editor de La 2 Noticias, José Luis Regalado. El Consell d’Informatius de TVE ha expressat el seu «rebuig més ferm» a aquest cessament, perquè considera que és «una clara represàlia de la direcció d’Informatius contra un periodista que, com tot el seu equip, ha mantingut els criteris d’independència i pluralitat enfront de les pressions rebudes».

«Tampoc cal oblidar que informacions que afectaven el Govern o el partit del Govern i que van ser silenciades o minimitzades en els telenotícies eren ofertes en aquest espai, que s’ha convertit en aquests últims anys en el referent d’una informació al servei de la ciutadania malgrat les traves horàries que ha sofert regularment», afegeix el Consell d’Informatius. El 2015 l’emissió d’aquest espai va ser relegada a primera hora de la matinada.

La 2 Noticias ha estat l’únic informatiu de TVE que va difondre els àudios de les converses que va mantenir en el seu despatx Jorge Fernández Díaz –quan era ministre de l’Interior– amb el llavors cap de l’oficina Antifrau de Catalunya, en les quals parlaven de preparar informacions que perjudiquessin CiU, que la direcció d’Informatius havia ordenat no emetre. També va informar del còmic d’Ibáñez sobre Luis Bárcenas, igualment censurat en altres noticiaris de la televisió pública.

Segons Infolibre, el digital que va avançar la notícia, aquest espai informatiu és l’únic que mai ha aparegut en els centenars de denúncies de manipulació i males pràctiques periodístiques que ha realitzat el Consell d’Informatius.

La destitució de Regalado ha provocat un profund malestar entre els seus companys i altres treballadors de TVE, que li han mostrat el seu supor en missatges difosos per les xarxes socials. «Era el que ens quedava quan des de dalt hi havia instruccions de minimitzar alguna notícia. Ell se la saltava i ho donava, feia un exercici de periodisme», han indicat a Eldiario.es fonts de la redacció.

José Luis Regalado és un professional amb una dilatada trajectòria en els informatius de TVE, on ha exercit diversos llocs de responsabilitat. Quan Fran Llorente estava al capdavant de la direcció d’Informatius –la qual es considera l’etapa millor, més independent i professional de la televisió pública–, Regalado era l’editor de La Noche en 24 horas i és un dels pocs responsables d’aquella època que encara ocupava un càrrec.

La Federació de Sindicats de Periodistes (FeSP) s’ha sumat a les manifestacions de rebuig davant aquesta destitució, que els treballadors de TVE han vist com un «càstig» per no sotmetre’s a les manipulacions i males pràctiques periodístiques de l’actual direcció d’Informatius.

La FeSP insta als grups parlamentaris a concloure amb la màxima urgència la tramitació de la llei que modifica el sistema d’elecció del president i els membres del Consell d’Administració de RTVE –per concurs públic i per majoria qualificada de dos terços–, per substituir al més aviat possible els màxims directius i que la televisió pública estatal sigui realment un servei públic independent, professional i no controlat pel govern de torn.