1 i 3 de Maig: en defensa dels drets laborals i professionals del periodisme

Un any més, el Sindicat de Periodistes de Catalunya / Sindicat de Professionals de la Comunicació (SPC) commemorem el Dia Internacional del Treball, l’1 de maig, i del Dia Mundial de la Llibertat de Premsa, el 3 de maig que, mai ens cansarem d’insistir-hi, són les dues cares de la mateixa moneda. Enguany ho fem a les portes d’unes eleccions municipals en les quals s’escolliran els equips de govern als ajuntaments catalans per als pròxims quatre anys. Així, volem recordar als candidats i candidates que han de tenir present que una de les seves obligacions, establerta a l’article 52 de l’Estatut de Catalunya, és garantir el dret a la informació de la ciutadania del seu àmbit territorial.

En aquest sentit, demanem que tinguin aquesta qüestió entre les seves prioritats, perquè mesurarà la qualitat democràtica del seu municipi. Així convé que treballin perquè els treballadors i les treballadores dels mitjans públics que depenen dels ajuntaments tinguin les condicions laborals i professionals idònies per poder fer la seva feina amb la suficient dignitat, independència i seguretat. També han de vetllar perquè els mitjans privats comercials assegurin els drets laborals i professionals de les seves plantilles establint mesures contra aquells que no ho facin. Finalment, també han de donar un tracte igualitari i just als mitjans del Tercer Sector i sense ànim de lucre perquè es puguin desenvolupar amb aquests mateixos criteris. Les propostes en aquest àmbit les hem plasmat en el manifest Mitjans Locals: Democratització, professionalitat i estabilitat per garantir la qualitat, que es pot consultar en aquest enllaç.

De la mateixa manera, atès que a la tardor hi ha previstes eleccions generals, reclamem als partits polítics que quan preparin els seus programes electorals per a aquests comicis, incorporin propostes per garantir al màxim el dret de la ciutadania a rebre una informació de qualitat, plural, rigorosa i contrastada que, en els mitjans públics, a més, ha de ser neutral. En definitiva, cal que incloguin mesures per posar fi a la desprotecció secular que pateixen els i les periodistes a la peça i freelance, un col·lectiu que, no només cal no oblidar-ho sinó que cal recordar-ho, a banda d’estar totalment precaritzat, està fortament feminitzat.

Lles autoritats laborals no poden continuar ignorant –conscientment– aquesta realitat ignominiosa i no aportar les solucions que fa dècades s’implementen a molts països del nostre entorn, i que aquí es tradueix en la nostra proposta de Llei dels Drets Laborals del Periodisme, que estableix mesures de suport a aquest col·lectiu. És una regulació ja inajornable. Al mateix temps, instem l’Administració a fer seguiment del compliment de la llei que obliga les empreses de més de 50 persones treballadores a implementar un Pla d’Igualtat i que aquest disposi dels mitjans i dels recursos adequats per ser plenament efectiu.

L’altra cara de l’1-M, el 3 de maig, arriba enguany amb l’evidència del retrocés en llibertat d’informació. El manteniment encara de la Llei de Protecció de la Seguretat Ciutadana, coneguda com a Llei Mordassa –incomplint el compromís que van adquirir els partits polítics de l’esquerra quan governava el PP i va ser aprovada només amb els seus vots– n’és la prova més palpable. Espanya i Catalunya estan a la cua d’Europa i de gran part del “món civilitzat” pel que fa a dret a la informació, en no haver legislat encara l’article 20 de la Constitució i l’article 52 de l’Estatut. Tot estava a punt per posar remei a una de les assignatures pendents des de fa més de 44 anys com és la Llei de Protecció del Secret Professional del Periodisme, amb un acord parlamentari per aprovar-la, però el canvi d’opinió del Grup Popular per una qüestió de formes i la nul·la iniciativa d’altres grups, probablement impediran que aquest projecte de llei tiri endavant en aquesta legislatura.

La desinformació i l’atac als i a les professionals del periodisme, és el pa de cada dia, com es comprova en la guerra a Ucraïna. Després de més d’un any des de la invasió russa, s’han perdut milers de vides, un fet inadmissible en ple segle XXI on els conflictes s’haurien de resoldre per la via política. També hem vist un cop més que en una guerra, la veritat és sempre la primera víctima, amb informacions que s’han acostat més a la propaganda que al periodisme rigorós. A més a més, estem veient les enormes dificultats dels i les periodistes per poder treballar sobre el terreny per poder informar amb la màxima veracitat sobre la situació en aquest país. La Federació Internacional i l’Europea de Periodistes (FIP i FEP) tenen un dispositiu de suport als companys i companyes a Ucraïna. Igualment, hem vist la irresponsabilitat de massa mitjans de comunicació utilitzant professionals en el cobriment del conflicte bèl·lic sense les mínimes condicions laborals i de seguretat necessàries. En aquest sentit, reclamem de nou la implementació urgent de l’Estatut del Corresponsal de Guerra, aprovat a la I Convenció de Periodistes de la Mediterrània, celebrada a Almeria el 2005.

Denunciem contundentment el cas del fundador de Wikileaks, Julian Assange, empresonat al Regne Unit per difondre informacions d’interès per a la ciutadania. La seva possible extradició als EUA seria un atemptat gravíssim i letal per a la llibertat d’informació. Està en joc la mateixa democràcia, ja que si es retalla la llibertat d’informar, es retallen els drets civils en conjunt. O la situació del periodista espanyol Pablo González, detingut fa més d’un any a Polònia quan informava d’aquesta guerra i empresonat allà des de llavors sense que es respectin els seus drets. La reculada en aquest àmbit també es viu i es veu en l’assetjament en línia que reben constantment els i les periodistes i, en conseqüència, un perill per a la democràcia.

Per commemorar aquest 1-3 de maig, des de l’SPC convidem el conjunt de la professió a participar en els actes que es convoquin amb motiu del Primer de Maig i del Dia Mundial de la Llibertat de Premsa. El sindicat participarem en la manifestació convocada l’1 de Maig pels sindicats a la pl. Urquinaona. Qui vulgui acompanyar-nos-hi, que vingui a les 11.00, a la porta de la seu del sindicat (c. Roger de Llúria, 5). D’altra banda, el diumenge 14 de maig participarem en un acte a la Casa de la Premsa, conjuntament amb altres organitzacions professionals i els veïns del barri, per dialogar plegats sobre com l’assetjament a base d’accions judicials a través del que es coneix com a demandes SLAPP és un risc per al periodisme i per a la llibertat d’informació.

Defensem el periodisme, per una ciutadania lliure!!