El Sindicat de Periodistes de Catalunya/Sindicat de Professionals de la Comunicació felicita els treballadors i els Comitès d’empresa de TV3 i de Catalunya Ràdio pel resultat final dels Plans d’Acomiadaments Col•lectius, que han acabat avui amb acords que minimitzen al màxim els acomiadaments forçosos, que es plantegen en edats pròximes a la jubilació i de manera esglaonada en quatre anys.

El sindicat ha compartit amb els Comitès la crítica a uns PAC instats per raons polítiques, que volien aprofitar la crisi econòmica per afectar de manera decisiva el model de radiotelevisió pública de la Corporació, que atacaven el nucli productiu i de talent de TV3 i Catalunya Ràdio i que afectaven decisivament l’oferta de servei públic i l’àmbit de la informació i dels seus professionals.

Per això i junt amb els professionals d’aquests mitjans hem impulsat i participat en les mobilitzacions i en les iniciatives amb forces polítiques per aturar o fer retirar aquests acomiadaments. La lluita dels treballadors, amb una inèdita capacitat d’acció i d’extensió i amb noves formes de sensibilització ciutadana, ha obligat també els grups polítics a reaccionar, i han estat diverses les iniciatives, tant parlamentàries com més a prop de l’àrea del Govern, que han influït en el canvi de plantejament de la direcció de la CCMA, que ha fet marxa enrere en temes que plantejava com a inamovibles. Entre ells, que calia estalviar en dos anys 27 milions d’euros i retallar en un 7,5% més el sou dels treballadors. Tot en base a un pressupost fictici que assumia una retallada de 35 milions d’euros en la subvenció de la Generalitat, que era la causa per procedir als PAC.

Però a més de denunciar-ho, els representants dels treballadors han pogut millorar força les condicions de sortida dels afectats per les jubilacions anticipades, i també les condicions perquè no hi hagin nous PAC almenys durant els dos pròxims anys. No s’ha aconseguit la voluntarietat total de les sortides, però sí que es puguin intercanviar les de voluntaris que es presentin amb les d’afectats que no vulguin sortir. I el resultat final, però, està en mans de les plantilles, que es pronunciaran demà i demà passat.

En tot cas, l’SPC creu que els pitjors plans impulsats des del Govern han fracassat, i amb ells qui millor els encarna, el President del Consell de Govern de la CCMA, Brauli Duart, que no ha pogut dur a terme la destralada que preparava a TV3 i Catalunya Ràdio, i específicament a les seves àrees d’informatius i de programes, que si haguessin triomfat els seus plans inicials, haguessin provocat una pèrdua de competitivitat i de l’oferta de servei públic que caracteritza la programació de les empreses de la CCMA.

Barcelona, 31 de juliol de 2013