Enguany, com l’any passat i l’anterior, pren força la vaga de cures, laboral, de consum i d’estudiants en el Dia Internacional de les Dones. El moviment feminista, de fet, està celebrant ‘8 dies de revolta’ des de l’1 de març.

A la vaga de cures es crida totes les dones, perquè som les dones les que tenim adjudicades aquestes tasques -imprescindibles per a la vida humana però menystingudes per l’economia de mercat-. A Catalunya s’espera que facin vaga laboral dones i homes, perquè a totes i a tots ens incumbeixen les discriminacions i desigualtats que afecten les dones, tant en salaris, com en condicions laborals, etc. i perquè el patriarcat ens condiciona a tots i a totes en els rols i característiques que tenim atribuïts, en allò que podem o no podem fer.

El Sindicat de Periodistes de Catalunya / Sindicat de Professionals de la Comunicació (SPC) se suma a aquesta vaga feminista, i anima tothom a afegir-se el 8 de Març a la vaga general de 24 hores i a totes les dones a la vaga de cures. El 8 de març, les cures les han de fer els homes.

Des del compromís de l’SPC amb la igualtat i la justícia social, reivindiquem l’ús d’un llenguatge inclusiu i la pràctica d’un periodisme no sexista. Tenim una gran responsabilitat com a treballadors i treballadores del sector de la informació i la comunicació de no perpetuar el sexisme i els estereotips de diversa índole en els missatges que emetem. Instem al respecte de les recomanacions existents per al tractament adequat de la violència masclista, així com de determinats col·lectius, com vam signar al Pentadecàleg del #Periodigne als punts número 6, 7 i 10. Volem formació als i a les professionals i a les persones directives dels mitjans perquè la perspectiva de gènere es consideri ja com elements de rigor i de qualitat periodística: selecció de temes i enfocaments, abordatge de les informacions, fonts utilitzades, etc., són elements que cal revisar. Grans dosis de coneixement han estat invisibilitzades, velades i vetades, en tots els àmbits d’estudi i de la informació. Ja és hora que expliquem les altres vessants de la història, de la ciència, de la societat.

Els feminismes, que estan en constant revisió, ofereixen espais de llibertat perquè puguem confrontar els privilegis i donar suport als col·lectius oprimits. Ens interpel·len en la nostra tasca de treballar per la veritat, la societat i la igualtat d’oportunitats.

Com a sindicat compromès en la lluita contra la xacra de la violència masclista i per fomentar el coneixement dels principis del feminisme entre els homes, l’SPC ens sumem a la convocatòria de la concentració de dones periodistes als Jardinets de Gràcia, al capdamunt del Passeig de Gràcia, a les 12.00 hores del migdia, on es llegirà el manifest Les dones del sector de la informació i la comunicació no aturem la lluita firmat per diversos col·lectius i organitzacions de dones, entre les quals hi ha la secretaria d’Igualtat de l’SPC, i en el qual reivindiquen el dret de les dones periodistes a treballar en entorns lliures de violència; reclamen als mitjans responsabilitat i rigor en el tractament de les violències masclistes per no seguir perpetuant-les; exigeixen acabar amb la bretxa salarial que perjudica totes les dones, també en el sector de la informació i la comunicació.

Animem igualment a participar a les iniciatives, actes i mobilitzacions que es convoquen al llarg del dia per visibilitzar el treball que realitzen les dones en tots els àmbits i específicament, al sector de la comunicació.

Cridem així mateix a la participació a la manifestació unitària de la tarda convocada al centre de Barcelona, a l’encreuament de Passeig de Gràcia-Diagonal a les 18.30h i instem tots els homes a cedir el protagonisme a les dones en una jornada històrica per a la meitat de la humanitat que s’està visibilitzant més i més els darrers anys.

Per una plena igualtat als mitjans de comunicació!

Per una informació amb perspectiva de gènere!

2 de març de 2019