Amb motiu de la commemoració del primer aniversari del seu assassinat. El 7 d’octubre farà exactament un any que la periodista russa Anna Politkòvskaia va ser assassinada a Moscou.

Periodista valenta i compromesa va centrar bona part del seu treball a explicar al món sencer el que estava succeint a Txetxènia, denunciant les constants violacions dels drets humans i els abusos que es cometien en aquest petit país del Caucas. En els seus reportatges, va donar veu a aquells a qui s’havia intentat silenciar, tot narrant les crueltats més esgarrifoses d’un conflicte sàdic i sanguinari que persisteix des de fa anys.

Anna Politkòvskaia no va cedir mai davant les amenaces i les pressions a les quals es va veure sotmesa durant els seus anys de dur treball. Amb el temps va esdevenir una nosa massa molesta, per als governs txetxens prorussos i per a les autoritats del Kremlin, com a analista lúcida i crítica amb la seva política. La recerca de la veritat i la justícia li va crear enemics molt poderosos i, fins i tot l’actual president txetxè prorús, Ramzan Kadírov l’havia amenaçat de mort, tal i com ella mateixa va manifestar en algun dels seus articles. És per això que la seva mort va obrir tants dubtes sobre qui podia haver-hi darrere del seu assassinat.

Han estat moltes les persones i les entitats d’arreu del món que han condemnat l’assassinat i que han exigit a les autoritats competents dels seus països que facin pressió sobre el govern rus perquè s’aclareixin les circumstàncies de la seva mort i es castiguin els culpables. A Espanya es va aconseguir que el Congrés aprovés per unanimitat, el 18 d’octubre del 2006, una resolució de condemna de l’assassinat d’Anna Politkòvskaya. La Proposició no de Llei instava el Govern estatal a exigir a Rússia una investigació internacional i independent per aclarir la mort de la periodista.

A finals d’agost passat, va aparèixer la notícia de la detenció dels presumptes responsables de l’assassinat de l’Anna Politkòvskaia, que implicava agents de l’FSB i alguns ciutadans txetxens. Tal i com ha passat al llarg de tot aquest cas, un cop més han estat molts els dubtes que han envoltat la investigació. La ràpida posada en llibertat d’algun dels detinguts, la destitució del fiscal que duia a terme la instrucció, etc., tornen a posar sobre la taula els rumors de muntatge polític i mediàtic, ara que s’aproximen períodes d’eleccions parlamentàries i presidencials a la Federació Russa.

Des de Catalunya també volem fer sentir la nostra veu. Les entitats sotasignants, ens volem sumar als molts actes d’homenatge que es fan en aquests dies arreu del món per exigir que s’aclareixi el seu assassinat i per recordar la seva figura, tant a nivell professional com humà. Demanem que, un cop més, no caigui la impunitat damunt dels veritables responsables de la mort de l’Anna Politkòvskaia, tal com ha passat amb els 21 periodistes morts a Rússia des que el president Putin va arribar al poder, al març del 2000.

També volem recordar que el conflicte txetxè continua encara avui, malgrat l’aparença d’estabilitat que s’esforcen a mostrar les autoritats russes. El drama humà de milers de civils continua, malgrat que ara ja no es pot comptar amb el testimoni incansable d’Anna Politkòvskaia. Citant les seves paraules: «El meu ofici és buscar i escriure la veritat. En la Rússia d’avui, has de dedicar-hi la vida o res; si abandono per salvar la meva pell, llavors dimiteixo davant del poder i abandono el meu país, i els meus compatriotes. Qui prendrà el relleu?», avui volem dir aquí que nosaltres, modestament, agafem el seu relleu i que continuarem treballant per denunciar el que passa encara a Txetxènia. Lluitarem per defensar la llibertat d’expressió i la defensa dels drets humans.

19 de setembre de 2007

* El Sindicat de Periodistes de Catalunya s’ha adherit a aquest manifest promogut per:
Federació Catalana d’ONG pels Drets Humans
PEN Català
Lliga dels Drets dels Pobles
Reporters Sense Fronteres