El 15 de gener passat el titular del Jutjat del Social número 31 de Barcelona, Raúl Uría Fernández, ha declarat nul l’acomiadament de vuit treballadors de La Vanguardia, que l’empresa havia inclós de forma improcedent, segons reconeix el magistrat, dintre del paquet d’acomiadaments pactat en l’últim Expedient de Regulació d’Ocupació (ERO) de l’estiu passat admès per l’autoritat laboral.

El jutge entén que l’empresa no ha exposat els criteris seguits per a l’elecció dels treballadors a acomiadar i que les condicions de prejubilació o d’indemnització fixades no són criteris d’elecció sinó les condicions d’execució. El jutge diu que és obligat estimar la demanda perquè «a dia d’avui, es desconeix absolutament per part dels treballadors i també per qui ara resol amb quins criteris l’empresa ha triat els afectats per l’ERO».

Així mateix, discrepa dels criteris seguits per l’empresa per avaluar la suma salarial d’algun treballador, indicant que «les hores extraordinàries formen part del salari regulador de l’acomiadament». A la sentència emesa el jutge conlou que «declaro la nul·litat dels acomiadaments soferts pels demandants i condemno La Vanguardia Edicions a readmetre els actors en les mateixes condicions que regirien amb anterioritat a aquella data, i a abonar-los els salaris deixats de percebre des de la data de l’acomiadament fins a l’última readmissió.» La resolució fixa per a cadascun dels treballadors les aportacions diàries corresponents i assenyala la possibilitat de recurs de l’empresa amb l’obligació prèvia de consignar l’import íntegre de la condemna en el jutjat.