En el Dia Internacional de la Dona, la Federació de Sindicats de Periodistes (FeSP) i el Sindicat de Periodistes de Catalunya / Sindicat de Professionals de la Comunicació (SPC) reclamem uns mitjans i empreses de comunicació lliures de masclisme i de qualsevol mena de violència contra les dones periodistes i comunicadores, entre les quals l’assetjament sexual pel fet de ser dones i, en la seva última i preocupant expressió, l’assetjament en línia. Segons un recent informe de la Federació Internacional de Periodistes (FIP), el 63% de les dones periodistes pateix aquest assetjament en les xarxes socials per la seva condició de dona.

Són atacs de gènere, estan sexualitzats i produeixen sovint por i autocensura en les qui els pateixen, portant-les en moltes ocasions a abandonar temporal o definitivament les xarxes socials i fins i tot la professió. Es tracta d’una qüestió de salut i seguretat i ha de ser considerada com a tal per les empreses de comunicació, que tenen el deure de garantir un lloc de treball segur i proporcionar mecanismes sòlids perquè les dones que ho pateixen, ho denunciïn i siguin protegides quan siguin objecte d’aquest assetjament.

En aquest 8 de Març, l’SPC expressa la seva voluntat de continuar treballant perquè les desigualtats entre dones i homes desapareguin dels mitjans de comunicació i de la professió periodística, mitjançant una acció sindical que incorpori la perspectiva de gènere per poder acabar amb la desigualtat laboral, la bretxa salarial entre homes i dones i les dificultats de les dones en les empreses periodístiques per poder accedir a llocs de responsabilitat. Cal exigir a les empreses de comunicació que desenvolupin plans d’igualtat que assegurin unes condicions laborals i professionals dignes i equitatives per a homes i dones.

Un dels mecanismes més eficients per a lluitar contra aquestes desigualtats és que des del Govern i d’una vegada per totes impulsin, entre altres mesures, la regulació legal de la figura del i la periodista a la peça i freelances, un col·lectiu fortament feminitzat i que és el que més pateix la precarietat en el sector. Els i les periodistes a la peça no disposen de cap cobertura social, una cosa tremendament injusta i inacceptable a l’Espanya del segle XXI. Des de la FeSP i l’SPC reclamem la promulgació d’una Llei de Drets Laborals del Periodisme que hauria de donar recer a aquest col·lectiu precari en el qual les dones són majoria i per tant són les que pateixen aquesta discriminació en un grau més alt.

‘A Dark Place’
La FeSP i els sindicats que la integren han organitzat aquests dies sessions de cinefòrum en diverses ciutats, en les quals, amb el títol d’«Assetjament en línia, masclisme a les xarxes», es projectarà i debatrà el documental A Dark Place (Un lloc fosc), dirigit pel periodista Javier Luque, de l’IPI, i produït per l’Oficina de Llibertat de Mitjans de l’Organització per a la Seguretat i la Cooperació a Europa (OSCE), en col·laboració amb l’Institut Internacional de Premsa (IPI). A Barcelona serà el dimecres 18 de març. L’objectiu és donar a conèixer a la societat l’assetjament que pateixen a les xarxes les dones periodistes i les negatives conseqüències que això té per al pluralisme dels mitjans i la llibertat i qualitat de la informació que rep la ciutadania.

El documental se centra en les històries de dones periodistes i d’especialistes en gènere i mitjans de comunicació de diversos Estats de l’OSCE: Espanya, els Estats Units, Federació Russa, Finlàndia, Regne Unit, Sèrbia i Turquia. Per part espanyola intervenen Ana Pastor (La Sexta), Pepa Bueno (Cadena Ser) i Mònica Terribas (Catalunya Ràdio).

La Federació de Sindicats de Periodistes dona suport a les diferents manifestacions i mobilitzacions que han convocat en diferents ciutats treballadores del sector de la informació i la comunicació, organitzades des del 8M de 2018 arran del moviment Les periodistes parem, per defensar una informació digna i feminista, exigir la fi del masclisme en els mitjans de comunicació, denunciar la precarietat, la violència, l’assetjament sexual i la falta de veus femenines en els mitjans. La FeSP dona suport a la vaga feminista en totes les seves expressions arreu del món.

L’SPC convida els i les periodistes a assistir a les convocatòries a Catalunya, especialment la que ha organitzat la Comissió 8 de Març formada per dones del sector de la informació i la comunicació de Catalunya: Aquest diumenge als Jardinets de Gràcia a les 12.00 hores del migdia es llegirà el manifest que ha elaborat. Davant la vaga laboral convocada per alguns sindicats per al diumenge mateix, el sindicat recorda el dret de qui vulgui fer-la, a secundar-la i a no ser objecte cap represàlia per aquesta acció. L’SPC dona suport a la vaga en aquells mitjans en els quals les assemblees així ho hagin decidit i als serveis mínim que s’hagin pactat a través dels comitès d’empresa.

L’SPC crida a les mobilitzacions convocades per les dones comunicadores

6 de març de 2020