La Federació Internacional de Periodistes, FIP, ha acusat a les forces de seguretat d’Egipte de cometre actes indiscriminats de violència, segons els informes de periodistes que han estat detinguts i colpejats durant les manifestacions a la capital, El Caire, que reclamen canvis en el país.
Un mínim de deu periodistes egipcis van ser detinguts durant la protesta a les portes de l’oficina del Sindicat de Periodistes Egipcis (EJS) i s’han informat de casos de corresponsals estrangers arrestats i colpejats en cobrir els fets.
“Els periodistes estan alarmats davant la brutalitat dels agents de seguretat de l’Estat d’Egipte i la policia que colpegen i arresten manifestants, periodistes i fotògrafs al Caire”, va afirmar Jim Boumelha, president de la FIP. “Assenyalem al govern com el principal responsable d’ordenar les accions de la policia i exigim que ordeni aturar immediatament aquests atacs”.
Segons l’EJS, els periodistes arrestats dimecres passat van ser alliberats posteriorment juntament amb 200 estudiants, després de demanar l’alliberament de tots els manifestants detinguts. L’EJS va assenyalar que els periodistes estaven situats a les portes de la seu del sindicat quan forces de seguretat van irrompre per aturar una protesta i va fer arrestos que van incloure a diversos periodistes, entre ells, Karem Mahmmoud, exdirectora del Comitè per la Llibertat de Premsa de l’ex i Abd al-Qudus, ambdós colpejats per la policia.
El reporter del diari The Guardian al Caire, Jack Shenker, va ser atacat per agents sense uniforme mentre cobria una protesta al centre de la ciutat. Va ser introduït en una camioneta amb altres manifestants. El reporter va relatar la brutalitat policial contra tots els detinguts fins que aconseguir escapar després d’enfrontar-se a un dels guàrdies en l’automòbil que es dirigia a les rodalies del Caire, segons The Guardian.
Altres periodistes van resultar víctimes d’atacs, incloent el càmera d’Associated Press TV, Haridi Hussein Haridi i el seu assistent Haitham Badry, tots dos detinguts i posteriorment posats en llibertat.
La FIP defensa el dret dels periodistes a expressar els seus punts de vista de manera pacífica i adverteix que la resposta violenta per part de les autoritats podria causar un augment en les manifestacions i posar en major risc a la premsa.
“Els periodistes tenen un deure que han de complir i tenen el dret d’informar amb seguretat sobre aquestes protestes sense ser víctimes de pallisses o arrestos”, ha afegit Boumelha. “El govern egipci és el responsable de la seva seguretat”.