Els nous propietaris del grup Prisa (El País, Cinco Días, Cadena Ser ..), un grup nord-americà que es dedica a invertir en borsa, han anunciat que acomiadaran 2.500 treballadors (2.000 a Espanya). Pel seu elevat nombre, es tracta del cop més gran contra el periodisme i contra el dret a la informació de la ciutadania, que se suma als 400 llocs de treball perduts en aquest grup per baixes incentivades, prejubilacions, retalls de plantilla i el tancament de Localia TV.

Aquests acomiadaments massius s’uneixen als d’altres grans grups i en mitjans més modestos, alguns com a conseqüència d’una crisi econòmica certa, però altres deguts a la mala gestió dels seus directius ja que els propietaris han aprofitat la crisi per reduir costos, acomiadant els professionals amb més experiència per contractar altres més barats.

En els dos últims anys, 4.000 treballadors dels mitjans de comunicació, majoritàriament periodistes, han estat acomiadats a Espanya, tot i no ser els causants de la crisi. Mentrestant, els directius d’aquestes empreses segueixen gaudint de llocs molt ben remunerats, al mateix temps que els seus accionistes no deixen de repartir beneficis.

La Junta Executiva Federal de la Federació de Sindicats de Periodistes (FeSP), reunida aquest cap de setmana a Las Palmas de Gran Canària, denuncia el cinisme dels nous amos de Prisa, que justifiquen aquests acomiadaments com una mesura necessària per “preservar el major nombre de llocs de treball “. Segons la FeSP, encara que presumeixen de ser “la companyia líder en continguts culturals, educatius, d’informació i entreteniment”, se’ls oblida afegir que, ara, també són líders en acomiadaments.

La FeSP crida l’atenció sobre el greu perjudici que aquests acomiadaments i el tancament de mitjans de comunicació suposen per al dret que té la ciutadania a rebre informació veraç i plural. Precisament, aquest ha estat l’eix central del I Congrés sobre el Dret a la Informació de la Ciutadania, celebrat a la Casa Àfrica de Las Palmas de Gran Canària. Organitzat per la Unió de Professionals de la Comunicació de Canàries i la FeSP, la conclusió dels dos dies de reunions ha estat que periodistes i representants dels ciutadans coincideixen en la necessitat que es garanteixi l’accés a una informació veraç, plural i contrastada , davant la nul•la o escassa disposició dels partits majoritaris a regular per llei el dret a la informació de la Ciutadania. Per la seva banda, la FeSP continua amb la seva intenció d’impulsar una Plataforma comuna de suport a la Llei Orgànica de Garanties del Dret a la Informació a la Ciutadania.

Respecte al pacte assolit per la reforma de les pensions, la FeSP considera que és un nou retrocés en els drets dels treballadors. Mentre els causants de l’actual situació econòmica segueixen sense pagar per la seva irresponsabilitat, els treballadors tornen a suportar una crisi que ells no han provocat.

30 gener de 2011
Junta Executiva Federal de la FeSP