La Cort d’Apel·lacions ha desestimat la petició de la patronal de premsa perquè el Govern estudiés la seva proposta. La Royal Chart sobre la regulació dels mitjans entrarà en vigor al 2015
La patronal de la premsa ha perdut la seva última batalla legal al Regne Unit per forçar el Govern a considerar una versió alternativa de l’estatut regulador dels mitjans escrits, aprovat mesos enrere amb el consens dels tres grans partits. En la línia d’una altra sentència anterior del Tribunal Superior, la Cort d’Apel·lacions ha desestimat la petició perquè es revertís la negativa del Govern a estudiar la proposta de les empreses editores sobre el què ha de ser el marc que garanteixi el comportament ètic de la premsa britànica. En rèplica a les al·legacions que la indústria no havia estat informada dels detalls del nou estatut, el jutge assegura que aquests eren en lloc destacat en l’anomenat informe Leveson, que després d’investigar les faltes continuades d’ètica d’alguns mitjans britànics va recomanar reforçar la regulació de la premsa escrita.
El nou estatut, que ja ha rebut la sanció reial (Royal Chart o cèdula real), entrarà en vigor amb el nou any i imposa un marc de comportament que obliga els mitjans a publicar, per exemple, la rectificació d’informacions errònies en un lloc destacat i no relegada a espais amagats. A més fixa un servei d’arbitratge de pagament, la fi del qual és impedir acusacions especulatives als diaris i obligar al fet que la indústria estableixi un codi de conducta per als directors dels rotatius, que haurà de ser aprovat pel regulador independent de la premsa escrita.
Les empreses no estan obligades a adscriure’s al nou marc normatiu; però, en aquest cas, s’enfronten al risc de ser castigacds amb multes exemplars i milionàries en el cas que difonguin informacions falses. Esgotades les instàncies judicials al Regne Unit, la Pressbog –Associació que agrupa un grup important de diaris– acudirà a altres tribunals europeus per a les seves reclamacions i esgrimir la Convenció Europea de Drets Humans en la seva defensa. No obstant això, publicacions com The Guardian, The Independent o el Financial Times, que no s’identifiquen amb els excessos en els quals ha incorregut certa premsa en els últims anys, no participen de la polèmica. Altres grups d’empreses de premsa pretenen endegar l’Organització d’Estàndards de la Premsa (Ipso), per dirimir les queixes sobre els diaris en substitució de l’extinta Comissió de queixes a la premsa, que Leveson va considerar ineficaç i obsoleta.
Grups de víctimes de les punxades telefòniques, com l’associació Hacked Off consideren l’Ipso una mera pantomima. Els escriptors J.K. Rowling i Salman Rushdie; els actors John Cleese i Maggie Smith; el naturalista David Attenborough, l’empresari Richard Branson i el cineasta Danny Boyle estan entre les 200 personalitats del Regne Unit que demanen a la premsa britànica que subscriguin la Royal Chart. Tots ells sostenen que la premsa britànica «no té res a perdre i solament pot millorar» amb l’acceptació d’una regulació més estricta que protegeixi els ciutadans d’abusos, al mateix temps que es garanteix la llibertat d’informació. John Cleese, exmembre dels Monty Python, ha acusat els directors de diaris de mentir en titllar de restrictives les recomanacions de Leveson: «Diuen que la seva llibertat està sent amenaçada, però quan qualsevol demostra que el que diuen és escombraries, ignoren els arguments i en canvi ataquen la gent que vol que se sàpiga la veritat. La seva falta d’escrúpols deixa sense alè», ha afirmat. L’escriptor Ian McEwan, per la seva banda, ha apuntat que «la llibertat d’expressió no és la llibertat d’assetjar, intimidar i entremetre’s en afers que no són d’interès públic, o corrompre institucions públiques amb obstruccions subreptícies. Necessitem urgentment una regulació sàvia i plausible», ha manifestat.