La Federació de Sindicats de Periodistes (FeSP) rebutja les agressions registrades al llarg de la setmana passada contra professionals de la informació, tant a Barcelona i altres localitats catalanes com a Madrid, en el marc de les mobilitzacions de protesta contra la sentència del Tribunal Suprem sobre el Procés.
Segons els últims recomptes, a Catalunya hi ha hagut 66 companys/as que han sofert la violència mentre realitzaven la seva feina, per part d’alguns agents dels cossos de seguretat –Mossos d’Esquadra i Policia Nacional– i també per part de manifestants. A aquests casos cal afegir-ne diversos més a Madrid, durant les concentracions convocades pel mateix motiu.
La Junta Executiva Federal de la FeSP considera que aquestes agressions contra els qui estan complint amb la seva missió d’informar són totalment rebutjables i impròpies d’una democràcia. Els servidors públics i la ciutadania han de respectar el treball dels i les professionals de la informació, la tasca dels quals consisteix a garantir el dret a la informació de la ciutadania. Els i les periodistes no som més que la resta de les persones. Ens agradaria que totes les manifestacions fossin pacífiques i hi acudim per informar a l’opinió pública del que succeeix al carrer.
La FeSP sempre ha rebutjat totes les agressions a professionals de la informació, vinguin d’on vinguin i siguin els qui siguin les persones afectades. Aquesta Federació se solidaritza amb els professionals de la informació que han desenvolupat la seva tasca en condicions tan difícils, i felicita al Sindicat de Periodistes de Catalunya (SPC) pel seguiment que ha realitzat d’aquestes agressions; les seves dades han servit a la Federació Europea de Periodistes (FEP) –de la qual forma part la FeSP– per denunciar els fets davant les organitzacions europees corresponents. Instem a les institucions a adoptar les mesures necessàries perquè situacions com aquestes no es repeteixin.
La FeSP reitera la petició que ve fent des de fa anys al Govern i els grups parlamentaris perquè regulin d’una vegada per sempre el dret a la informació de la ciutadania com ho està en molts països del nostre entorn, mitjançant una llei en la qual s’estableixin els drets i les obligacions dels i les periodistes per garantir aquest dret, i també l’obligació que tenen els servidors públics de respectar la tasca dels i les professionals perquè es pugui complir de manera eficaç aquest dret.
A Catalunya, el 72,3% de les agressions rebudes per professionals de la informació han estat realitzades per agents policials, tant dels Mossos d’Esquadra com del Cos Nacional de Policia. El conseller d’Interior de la Generalitat, Miquel Buch, i el ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, han d’impulsar les investigacions necessàries per depurar les responsabilitats que corresponguin davant aquests casos de violència inadmissibles. I si no ho fan, han de ser ells els qui assumeixin aquesta responsabilitat.
Cal destacar que pràcticament tots els casos –tal com evidencien les imatges sobre aquests atacs– han estat voluntàriament dirigits contra periodistes per allunyar-los de les zones d’actuació policial, la qual cosa porta a què no puguin ser testimonis del que succeeix ni informar-ne a la ciutadania. Els servidors públics, insistim, han de protegir el dret a la informació de la ciutadania, no perseguir-lo, i facilitar el treball d’els qui han de realitzar-lo, sense entorpir les tasques policials.
Per tot això, la FeSP dóna suport al manifest que diverses organitzacions catalanes de professionals i sindicals de la informació han fet públic avui, el signa i fa una crida a la resta d’organitzacions, comitès d’empresa i consells professionals dels mitjans de comunicació perquè s’adhereixin a aquesta iniciativa.
Sense informació no hi ha una democràcia plena i sense professionals encarregats d’ella no es compleix el dret constitucional i humà de la ciutadania a rebre-la.
22 d’octubre de 2019