Uns 200 professionals de la informació es van concentrar ahir a la tarda a la plaça Catalunya, a Barcelona, per mostrar el rebuig dels treballadors del sector a les agressions que 66 –segons els darreres recomptes– periodistes van patir en les manifestacions contra la sentència del Procés de la setmana passada. A aquesta xifra cal afegir dues detencions més. La protesta estava convocada pel Sindicat de Periodistes de Catalunya / Sindicat de Professionals de la Comunicació (SPC), la Unió de Professionals de la Imatge i la Fotografia de Catalunya (UPIFC), el Grup de Periodistes Ramon Barnils (GPRB), el Col·legi de Periodistes de Catalunya (CPC) i altres entitats del sector.

En la concentració, es va fer lectura del manifest elaborat pel CPC i l’SPC per part de la periodista de Betevé Gabriela Grífol. En aquest escrit, entre altres coses, s’afirma que 66 periodistes agredits per fer la seva feina d’informar «és impròpia d’una democràcia» i s’exigeix a la conselleria d’Interior i al ministeri d’Interior «que investiguin els fets i depurin les responsabilitats que s’escaiguin». El manifest ha aconseguit fins ara l’adhesió de prop de cent entitats del sector, comitès d’empresa, consells i comitès professionals i mitjans.

També van intervenir Elisenda Rovira (GPRB), Pere Monés (UPIFC) i Francesc Ràfols (SPC). Rovira va recordar que «set de cada deu agressions van ser fetes per agents dels cossos policials, tant dels Mossos, com de la Policia Nacional» i que per això «cal demanar la dimissió del Conseller Miquel Buch i del ministre Fernando Grande-Marlaska». Monès va mostrar la indignació «per les agressions a professionals de la informació» i va criticar l’actuació dels cossos policials. Ràfols va fer esment a les dues detencions fetes per la Policia Nacional a Barcelona i Tarragona i va exigir que a tots dos «els siguin retirats qualsevol càrrec que pesi sobre ells perquè l’única raó per la qual eren als llocs dels fets era per fer la seva feina professional com a informadors».

L’SPC valora molt positivament aquesta concentració, ja que va assolir l’impacte que es buscava en una hora en la qual la presència de professionals de la informació és complicada perquè a una bona part del col·lectiu periodístic l’atrapa en horari laboral. Des de molts àmbits de la professió es demanava una resposta ràpida a la situació creada per les 66 agressions i les dues detencions i per això des de les entitats més representatives es va impulsar aquesta convocatòria.