La revista Cuadernos del Sureste, editada al municipi canari d’Arrecife, a l’illa de Lanzarote; i el seu director, Jorge Marsá, han estat condemnats pel Jutjat de Primera Instància d’Arrecife a pagar una indemnització de 9.000 euros al secretari de l’Ajuntament d’aquesta localitat, Felipe Fernández Camero, per haver vulnerat el dret a l’honor d’aquest càrrec públic. Els fets es refereixen a un reportatge publicat per aquesta revista -de periodicitat semestral, en format llibre i que es dedica als treballs d’investigació- que, titulat El secretario. El quinto poder, es referia a les activitats del secretari de l’Ajuntament d’Arrecife, Felipe Fernández, que combinava la seva activitat municipal amb un despatx privat que mantenia obert al marge del seu càrrec públic.

La sentència no qüestiona la veracitat dels fets i només fa referència que l’objectiu és “analitzar el dret a la llibertat d’expressió i el dret a l’honor i determinar quin, entre aquests dos, preval”. La resolució considera que el reportatge utilitza expressions inadequades que el converteixen en un article d’opinió.

Els responsables de la revista, que han anunciat que recorreran la sentència, asseguren que la resolució judicial “està molt dèbilment argumentada, donat que la jurisprudència que se cita condueix directament a conclusions contràries a les que la sentència obté”. El Consell de Redacció de Cuadernos del Sureste ha decidit enviar a la Fiscalia Anticorrupció la documentació recopilada sobre les activitats del secretari de l’Ajuntament d’Arrecife.

La sentència complerta així com el comunicat emés per la revista i tots els antecedents del cas, es poden consultar a la pàgina web de la publicació www.cuadernosdelsureste.com. L’SPC i el conjunt de membres de la Federació de Sindicats de Periodistes (FeSP) expressen la seva preocupació per la situació que pateixen aquests companys canaris als quals transmeten la seva solidaritat davant d’una situació que afecta de ple a la llibertat d’expressió i al dret a la informació de la ciutadania.