Fabian Nevado, assessor laboral del Sindicat de Periodistes de Catalunya (SPC), ha assegurat avui en la presentació del Manual básico de relaciones laborales para periodistas del qual és autor i que ha editat l’SPC que l’obra «bàsicament és el fruit de la feina feta els darrers anys a les empreses de comunicació i de les consultes més habituals que hem rebut». El manual ha estat presentat avui pel president de l’SPC, Ramon Espuny, i per Nevado. Espuny ha reivindicat el llibre «com una eina necessària especialment en els actuals moments de crisi a molts mitjans de comunicació».

El manual és una guia de consulta sobre les principals qüestions laborals a l’estil de la que ja tenen altres formacions sindicals però que incorpora l’element específic que aporta l’SPC com a sindicat professional del sector. Així s’hi inclouen la Llei de la clàusula de consciència i la Llei de Propietat Intel·lectual. L’obra inclou la legislació bàsica com l’Estatut dels Treballadors així com un apartat amb les preguntes més freqüents que es reben, que van des de consultes sobre les vacances fins a les condicions de la jubilació passant per qüestions de maternitat, de nòmines o del dret a les diferents prestacions.

L’obra, editada pel sindicat, amb el suport del Departament de Treball, la Diputació de Barcelona, i també de la Federació de Sindicats de Periodistes (FeSP), està pensada especialment per als càrrecs electes en comitès d’empresa o com a delegats de personal, i també per als delegats sindicals i càrrecs de l’SPC en general. També té la voluntat de ser una eina per a aquells professionals que treballen a comarques o que ho fan fora de les redaccions, com a periodistes a la peça, que no disposen de la protecció legal dels organismes de representació dels treballadors.