La direcció de TV3 va cometre aquest dilluns 3 d’agost un greu error d’apreciació en la informació que es va fer de la signatura del decret de convocatòria d’eleccions, transmesa en directe a l’inici del Telenotícies –igual que el discurs institucional d’Artur Mas– i també en l’entrevista institucional a Oriol Junqueras. Al TNMigdia es deia que el decret es signaria al vespre, sense més detall, se suposa que perquè no es coneixia. Però la realitat és que la informació es devia conèixer molt bé –potser en altres instàncies– i s’estava preparant la cerimònia del vespre amb una cuidada posada en escena.

Això no pot ser en una televisió pública. El primer deure dels serveis informatius és amb els espectadors, no amb el govern ni amb cap candidatura per àmplia que sigui. Pot ser difícil, però els periodistes, si volem ser-ho de veritat, hem de marcar distàncies amb el poder.

També va ser un error presentar Oriol Junqueras com a «cap de l’oposició», en un moment en què ja forma part d’una candidatura conjunta amb l’actual president de la Generalitat. Ja no és una qüestió de criteri professional, és només de sentit comú. Provoca que TV3 faci el ridícul i és un motiu de desprestigi per als seus professionals.

Aquestes errades greus (com la del .CAT, criticada fins i tot pel CAC), no es poden reproduir en les setmanes que ens resten per a les eleccions i, molt especialment, durant la campanya electoral pel 27-S. Una campanya en la que no sabem si s’aplicaran els blocs electorals ni amb quins criteris.

El President del Consell de Govern de la CCMA, Brauli Duart, va dir en l’última compareixença a la comissió de control parlamentària, que la Corporació seguiria el mandat de la LOREG pel que fa a la cobertura de la campanya electoral, i també que celebrava la resolució del Parlament que recollia els acords de la ponència sobre la Llei Electoral Catalana, que no contemplen els blocs electorals cronometrats i ordenats segons l’anterior representació parlamentària.

Però una cosa és incompatible amb l’altra. Per això reclamem del Consell de Govern de la CCMA que atengui la resolució del Parlament, la institució de la que emana la legitimitat de la Corporació, i l’apliqui de manera clara, ignorant els criteris arbitraris de la LOREG i fent un acte de sobirania coherent amb l’àmbit i el caràcter d’aquestes eleccions.

Deslliurar-nos del cronòmetre i de l’ordre en funció de criteris no periodístics, que vulneren el dret constitucional a la informació, és el primer pas per oferir una informació de la campanya electoral que sigui plural, imparcial i neutral, com ens reclama la llei.

Per això els informadors de TV3 i de la resta de mitjans públics no tindrem una legitimitat plena en la crítica contra els blocs si no assegurem a la vegada uns criteris professionals, que coincideixen amb els mandatats per la llei de la CCMA i el Llibre d’Estil, o si més no, si no en denunciem les carències.

En l’horitzó pròxim, i com no ens cansarem de reclamar, per fer bé la nostra feina i oferir el servei públic de qualitat que mereix la ciutadania, hi ha la revisió de la Llei de la CCMA, totalment pervertida arran de la contrareforma votada el 2012 per CiU i el PP. Cal una nova llei que derogui tots els aspectes d’intervencionisme i dirigisme governamental i blindi la independència dels mitjans públics respecte del govern i dels partits polítics.

Un model semblant al de la BBC, centrat en el servei a la ciutadania, plural i gestionat per professionals, amb control de la societat, ha de seguir sent el nostre objectiu.

A TV3 i a CR, el primer significat de la paraula independència ha de ser el referit a la dels propis mitjans de la Corporació.

Sant Joan Despí, 4 d’agost de 2015