“Tenim a la nostra disposició més informació que mai i és quan s’està fent pitjor periodisme”, així es va pronunciar Santiago Ramentol, membre del CAC i el CIC, durant la taula rodona de celebració del 18è aniversari de l’SPC. Al debat, titulat Informació i manipulació, cara i creu de la democràcia, també van participar Roger Palà, redactor d’Enderroc i membre del Consell de Redacció de Media.cat i Santiago Vidal, jutge de l’Audiència de Barcelona.
Santiago Ramentol va afirmar que la llibertat d’expressió és un dret fonamental dels ciutadans del qual gaudim els periodistes en tan que ciutadans, però no és il•limitat ni absolut ni tampoc es pot confondre amb la llibertat d’empresa. Els periodistes “tampoc som els seus administradors i només en podem fer ús per proporcionar informació veraç, rigorosa, honesta i contrastada”.
Davant la telescombraria, els “infoentretenidors” i els periodistes multifuncionals, Ramentol va fer una crida per recuperar el periodisme objectiu, “hem de buscar la fórmula que garanteixi que la nostra tasca és necessària, perquè si no desapareixerem”.
Titulació específica, jurament hipocràtic, col•legiació obligatòria, limitació a l’acreditació només si es compleixen els anteriors requisits i un segell de garantia de qualitat per a les empreses, són algunes de les propostes de Santiago Ramentol per tornar a un periodisme de qualitat. Per aconseguir-lo, proposa dues eines: educació en comunicació i potenciació dels mitjans públics.
Roger Palà va recordar els periodistes Josep Pernau i Josep Maria Huertas Claveria i la divisió que aquest feia dels periodistes en el llibre Cada taula, un Vietnam: els addictes al règim, els demòcrates i els que no es posicionaven. Palà va fer un paral•lelisme amb la situació actual, els addictes al règim serien els tertulians i opinadors; els demòcrates serien els que no reprodueixen el discurs dominant i, en mig, la gran massa indefinida: professionals que treballen en precari i que exerceixen l’autocensura.
Palà creu que estem vivint moments de transformació i que hem de treballar junts i buscar la complicitat de la societat per a la supervivència del periodisme de qualitat.
El jutge de l’Audiència de Barcelona, Santiago Vidal, va dir que assistim a una pèrdua important de qualitat pel que fa als mitjans de comunicació i que hi ha molta diversitat però poca pluralitat.
Vidal va demanar més respecte per alguns punts del codi deontològic, com ara contrastar més les informacions, aplicar més rigorosament el dret de rectificació i més nivell d’autoexigència respecte l’honor i la dignitat de les persones.
Pel jutge de l’Audiència de Barcelona és important millorar la qualitat dels mitjans perquè “són els ulls i la veu de la ciutadania on no arriben els altres tres poders: l’executiu, el legislatiu i el judicial. Va posar com a exemple el judici que s’està fent a València contra l’expresident de la comunitat, Francisco Camps, “si no fos pels periodistes no se sabria tot els que es diu i no es coneixerien les converses que els implicats tenien entre ells i que s’han escoltat a la sala”.
Finalment, Santiago Vidal va demanar fer una tasca educativa en favor de la presumpció d’innocència, que arriba “fins que es dicta sentència”.