Les professores Luisa Martínez-García i Celina Navarro Bosch, del Departament de Comunicació Audiovisual i Publicitat de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), han difós a través de la Revista Latina de Comunicación Social el seu treball Característiques dels periodistes online espanyols: consolidació d’una professió en un context de crisi econòmica. En aquest estudi s’analitza una una enquesta a periodistes que treballen en 301 mitjans diferents. Entre les seves conclusions assenyalen que «la precarietat del sector periodístic dificulta l’explotació de característiques potencials dels mitjans digitals i la inestabilitat laboral no permet desenvolupar en condicions la seva presència online.»

Així mateix, les autores constaten que els mitjans online compten amb plantilles que, «com a mínim solen ser cinc periodistes, la majoria dels quals són autònoms i redacten una mitjana de sis notícies al dia. No obstant això, dos dels sis entrevistats realitzen tasques de gestió per la qual cosa tan sols redacten una o dues peces informatives al dia.

Una altra conclusió és que quan és més gran el compromís laboral (personal contractat), més gran és la implicació dels professionals en la gestió de les xarxes socials dels mitjans. De la mateixa manera, la majoria dels professionals que treballen en els nous mitjans digitals ho fan com a periodistes a la peça, la qual cosa perpetua la precarietat laboral enquistada en el sector periodístic, tal com apunta l’informe de l’Associació de la Premsa de Madrid de 2015. Aquesta diferència de relació amb el mitjà també es reflecteix amb les tasques realitzades segons el lloc o càrrec professional dins de l’empresa. Conclouen que «l’economia digital que suposa, entre altres coses, una plantilla laboral reduïda, és un arma de doble tall per als periodistes emprenedors, d’una banda, els ha permès continuïtat laboral –a un cost alt però que assumeixen– però, d’altra banda, no afavoreix l’especialització ni dels periodistes ni dels continguts tan necessaris en un context en el qual els algorismes detallen la realitat.»