Després d’una pausa de dos anys, el règim de Recep Tayyip Erdogan ha convertit el país en «la presó més gran del món de periodistes» i amb una molt baixa qualificació en llibertat de premsa i transparència segons els diferents índexs internacionals. L’Estat d’emergència declarat a Turquia després de l’intent de cop d’Estat del 15 de juliol, i els decrets emesos pel govern Erdogan han generat diverses pràctiques il·legals i excessos com a tancaments de mitjans, detencions i arrests entre els membres de la Comunitat Gülen i els mitjans kurds.
La Federació Europea de Periodistes (FEP) es fa ressò a la seva pàgina web de l’informe de Seguiment de Mitjans BIA 2016 que revela que en el període juliol-agost-setembre de 2016 la diversitat i amplitud de les intervencions administratives i judicials en els mitjans de comunicació. En el tercer trimestre de l’any hi ha 226 periodistes que s’enfronten al risc d’una cadena perpètua i 2.235 anys i 4 mesos de presó.
L’informe també reflecteix que 107 periodistes han estat empresonats, 78 més estan sota custòdia i que durant l’estat d’emergència s’han revocat 775 credencials de premsa i 49 passaports. En aquests tres mesos, s’han pres mesures contra 22 periodistes per «difamació del president» o «difamar Erdogan». Dos d’ells han estat condemnats a una multa de 3.130 euros per a cadascun. L’informe també mostra que, en comparació a l’anterior trimestre, el nombre de periodistes detinguts ha augmentat de 24 a 107, les detencions de 49 a 78 i els acomiadaments de 45 a 2.500.
Durant aquests tres mesos, les demandes presentades contra periodistes per suposades vulneracions del Codi Penal i de la Llei Antiterrorista turques han continuat. Els càrrecs presentats van des de «ser membre d’una organització armada», «col·laborar amb una organització il·legal» o «la formació i el control d’una organització il·legal». La majoria dels periodistes empresonats, 71 d’ells, treballen per a mitjans de comunicació de la comunitat Gülen i uns altres 29 pertanyen a mitjans kurds.