L’emissora de la Cadena COPE de Santiago de Compostel·la ha acomiadat dues vegades la periodista Isabel Quintairos per estar casada amb una dona i considerar-la simpatitzant del BNG, segons admet la sentència judicial. Després de 20 anys a l’emissora, propietat de la Conferència Episcopal, la periodista es va acollir a l’excedència en ser designada assessora tècnica de la Diputació de La Corunya. Al cap de quatre anys en aquesta funció, va sol·licitar el seu reingrés a la COPE, que li va ser negat. En aquell moment els advocats de Quintairos van presentar una demanda al Jutjat Social en la qual atribuïen aquest acomiadament al fet d’estar casada amb una dona i les seves simpaties pel BNG; per la qual cosa sol·licitaven la nul·litat de la decisió de l’empresa.

La sentència va considerar justos aquests arguments ja que «l’empresa no va ser capaç d’acreditar que la no readmissió d’Isabel obeïa a les dues causes esgrimides per la seva defensa» i no va considerar vàlid l’argument que s’havia amortitzat el seu lloc a causa de la mata situació econòmica de l’empresa i que la política empresarial obligava a la no incorporació de les excedències forçoses. Amb aquesta base, la jutgessa del cas va condemnar l’empresa a readmetre la treballadora en el mateix lloc de treball i amb les mateixes condicions que regien abans del seu acomiadament. La COPE va recórrer la sentència, entre altres raons, per estar dictada en gallec, «una llengua tal vegada cooficial o algun dialecte» que els advocats de la cadena no van advertir desconèixer fins que van veure el veredicte judicial.

El 10 d’abril passat, la COPE va readmetre la periodista però la va mantenir sense assignar-li tasques fins al dilluns 14, quan li va lliurar una carta d’acomiadament «per raons objectives» -que la jutgessa va desestimar- i un taló per valor de més de 32.000 euros. Els advocats de la periodista han sol·licitat un cop més l’execució de la sentència després del que qualifiquen de «despropòsit jurídic i frau de llei». El Colexio de Xornalistas, el Sindicato de Xornalistas, i diverses organitzacions, entre elles la FeSP, han manifestat la seva solidaritat amb la treballadora i el rebuig de la conducta de l’emissora episcopal.