La Federació Internacional de Periodistes (FIP) ha advertit que els mitjans de comunicació i els periodistes segueixen sent objectiu principal dels extremistes polítics, de delinqüents i terroristes, a l’informar que -almenys- 94 periodistes i treballadors dels mitjans van morir el 2010, víctimes d’assassinats, atacs amb bombes o incidents de foc creuat entre diferents faccions. A aquesta xifra, se sumen també tres periodistes que van tenir una mort accidental, però relacionada amb la seva feina.
La FIP ha fet pública la llista de periodistes morts dos dies després que les policies de Suècia i Dinamarca fessin públic que acabaven de frustrar un atemptat contra el diari Jyllens Posten, que el 2005 va desencadenar una sèrie de protestes a tot el món després de la publicació d’unes caricatures del profeta Mahoma.
Pel que fa a altres llocs, la FIP situa al Pakistan al capdavant de la llista de les zones més perilloses per als periodistes el 2010, per davant de Mèxic, Hondures i l’Iraq.
“La xifra de gairebé un centenar de periodistes assassinats és una pèrdua molt elevada, que hauria de provocar la reacció dels governs de tot el món per protegir millor els professionals de la informació”, ha dit Jim Boumelha, president de la FIP, que va afegir: “El nombre d’incidents i assassinats relacionats amb situacions de conflicte és tan revelador, per les pèrdues de vides de treballadors dels mitjans i periodistes aquest any i en tot el món, que posa en primera pàgina el gran perill que existeix, només, per practicar avui el periodisme”.
La llista de la FIP sobre assassinats relacionats amb el treball periodístic ha estat coordinada amb l’Institut Internacional de Seguretat de les notícies (INSI, segons les seves sigles en anglès). Conté un total de 94 noms de periodistes i empleats dels mitjans morts el 2010, per sota de la xifra de 139 inclosos a la llista de 2009.
La FIP afirma que la majoria van ser víctimes d’actes de violència a causa de la guerra contra la insurgència al Pakistan, al conflicte del narcotràfic a Mèxic o la inestabilitat política a Hondures. En aquests països, i en altres com Somàlia, Filipines i l’Iraq, el domini dels violents i la debilitat governamental per protegir els periodistes creen un clima de setge i desesperació.
“En molts llocs i un cop més, les amenaces als periodistes i l’ombra de la impunitat enfosqueixen el món del periodisme”, ha dit Aidan White, secretari general de la FIP: “Els governs han d’actuar sense dilació per capturar els assassins i per fer més segura la pràctica del periodisme, no només per als que l’exerceixen, sinó també per defensar la democràcia”.
Fins al 31 de desembre, la FIP ha anotat la informació següent sobre periodistes i empleats dels mitjans assassinats el 2010:
Morts intencionades i homicidis accidentals: 94
Morts accidentals: 3
Total de morts: 97
La regió més mortífera, per tercer any consecutiu, va ser la d’Àsia-Pacífic, amb 38 periodistes i treballadors dels mitjans assassinats. Pakistan encapçala la llista amb una xifra de 15 morts. Totes les regions del món pateixen les amenaces, inclosa Europa, on el dimecres 28 de desembre el cap del Servei de Seguretat de Dinamarca va afirmar que havien detingut cinc sospitosos per planejar un assalt contra un diari danès “similar a l’esdevingut a Bombai”, referint-se a l’atac de 2008 en què homes armats van provocar la mort de 163 persones.
Altres països amb gran nombre de víctimes són:
Mèxic: 10
Hondures: 10
Filipines: 5
El 2009, Filipines, Mèxic, Pakistan i Rússia van ser els països més perillosos del món, per aquest ordre. L’informe complet de la FIP sobre els periodistes i personal dels mitjans assassinats el 2010 serà publicat a mitjans de gener de 2011.
La llista de periodistes i personal dels mitjans assassinats el 2010