Reporters Sense Fronteres (RSF) ha mostrat la seva preocupació per l’assetjament judicial als mitjans a Espanya i recull en el seu web que digitals com Eldiario.esinfoLibre o El Confidencial s’han enfrontat a procediments judicials intimidatoris, amb un desgast elevat. RSF assenyala que «les demandes SLAPP (Strategic Lawsuits Against Public Participation) per presumptes delictes de revelació de secrets o atemptats a l’honor proliferen a Europa com a instrument per acoquinar  mitjans i periodistes, sovint vulnerables».

L’entitat assenyala que «el 2021, la plataforma Media Freedom Rapid Response, va documentar 439 alertes d’atacs a la premsa a la UE, el 22% dels quals va tenir conseqüències legals. L’últim informe de la xarxa del Consell d’Europa per a la Protecció i la Seguretat dels Periodistes, també adverteix que les SLAPP s’estenen a Europa. Els demandants poden provenir del sector privat (empreses), però sovint del públic (partits polítics o autoritats) i gairebé sempre basen les seves denúncies en presumptes delictes relacionats amb el dret a l’honor (com la difamació), la lluita antiterrorista, la seguretat nacional o la revelació de secrets».

RSF assegura que «aquesta última imputació és especialment freqüent a Espanya. El 2016, dos periodistes de l’ABC van ser acusats per la Fiscalia de Madrid per revelació de secrets; aquest mateix any, uns altres dos periodistes del grup Vocento van ser denunciats, pel mateix delicte, per un diputat regional del PP. El 2018, la llavors presidenta de la Comunitat de Madrid, Cristina Cifuentes, va demandar també per presumpta revelació de secrets el director d‘eldiario.esIgnacio Escolar, i a la redactora la publicació Raquel Ejerique, en un procés que va durar tres anys i es va saldar amb l’arxiu de la causa. El mitjà havia publicat una llarga recerca, ja coneguda com a cas Màster, que va demostrar que l’expresidenta madrilenya va obtenir un títol de postgrau de manera fraudulenta. Aquest escàndol va forçar la seva dimissió.

L’article complet es pot consultar en aquest enllaç: