L‘informe anual de Reporters Sense Fronteres (RSF), en el seu apartat sobre l’Estat espanyol, destaca les conseqüències que la situació política a Catalunya ha tingut sobre la llibertat d’informació. En aquest document s’afirma que «si el conflicte que ha enfrontat durant els últims anys les forces independentistes catalanes amb el govern central ha anat passant una lenta però constant factura al periodisme a la regió, els últims tres mesos de 2017 figuren ja entre els més negres de la història democràtica en el que a la llibertat de premsa a Catalunya es refereix».
Aquesta organització assegura també que «lamentablement, els assetjaments a periodistes no només s’han traduït en agressions físiques, sinó en fustigacions sobre el terreny, que han dificultat extraordinàriament la labor de la premsa. Els casos d’insults i assetjaments a periodistes de mitjans espanyols i catalans, de línia independentista i constitucionalista, s’han multiplicat durant els mesos de setembre i octubre –fins a tal punt que ha estat difícil realitzar un cens detallat– creant una atmosfera irrespirable per a la llibertat d’informació a Catalunya. Periodistes de totes les cadenes de televisió espanyoles han estat esbroncats i interromputs en els seus directes al crit de “premsa espanyola, manipuladora”, reporters de televisions i emissores catalanes de ràdio han estat amenaçats també en les seves connexions per ultradretans, arribant a causar greus desperfectes en les instal·lacions de Catalunya Ràdio. Trencament de material, desperfectes en unitats mòbils i altres vehicles, amenaces, evacuacions per perill de enardiment de les masses i altres situacions de risc han estat constants durant els que, sens dubte, seran recordats com els dos pitjors mesos per a la llibertat d’informació a Catalunya.»
RSF inclou en el seu informe sobre la situació de la llibertat d’informació a l’Estat espanyol la situació d’RTVE, fent-se ressò de les contínues denúncies del Comitè d’Informatius sobre la manipulació generalitzada a l’ens. També es refereix a un fet que titlla d’«insòlit», com va ser la detenció de dos periodistes i escriptors turcs a Espanya, Hamza Yalçin i Dogan Akhanil, a Barcelona i Granada respectivament, «per ordre d’un tercer país, víctimes d’una falsa acusació de terrorisme».