Els jurats dels premis de periodisme Manuel Vázquez Montalbán, José Couso i del Club Internacional de Premsa han atorgat el guardó d’aquest any als periodistes Marc Marginedas, Javier Espinosa i Ricard Garcia Vilanova, que van estar segrestats a Siria durant gairebé sis mesos. En relació al primer d’aquests, atorgat pel Col·legi de Periodistes de Catalunya, en el veredicte s’explica que els tres professionals han estat premiats en la categoria de periodisme cultural i polític en reconeixement «al seu compromís professional i del treball dels corresponsals en zones de conflicte que són testimonis insubstituïbles del que passa perquè són als llocs dels fets i ho fan amb la voluntat de donar veu als sense veu». L’entrega del premi es farà el pròxim 11 de juny a les instal·lacions del FC Barcelona.

D’altra banda, els tres periodistes també han estat guardonats amb el X Premi José Couso de Llibertat de Premsa, en una resolució adoptada el 8 d’abril passat –onzè aniversari de la mort del reporter a Iraq– i que va ser entregat aquest darrer cap de setmana a El Ferrol. Marc Marginedas, que no va poder assistir al lliurament, en un missatge per vídeo enviat als organitzadors, a més d’agrair la distinció, destacava que «els que veritablement són els protagonistes del drama sirià són els ciutadans». Marginedas va afirmar que per a ell aquest premi «és un incentiu per seguir fent de reporter en països en conflicte i on la llibertat de premsa està en perill.»

En una roda de premsa posterior a la recepció institucional a l’Ajuntament de la ciutat gallega, Ricard García Vilanova i Javier Espinosa van expressar la seva gratitud per rebre «un premi que porta el nom d’un company que va morir per informar». Espinosa va denunciar que «la precarietat està redundant en l’absència d’informació dels conflictes» i va recordar que més del 90% de la informació a Síria està realitzada per freelances. Per la seva banda, García Vilanova va expressar l’esperança «que el premi serveixi per prendre consciència del que està succeint a Síria».

Xosé Manuel Pereiro, degà del Col·legi de Periodistes de Galícia (CPXG) va recordar que «amb els premiats en aquesta desena edició, el Premi Couso torna als orígens, atès que no cal oblidar que Couso era un freelance i cada vegada hi ha més gent que treballa a la peça, també als països en conflicte». Pereiro va manifestar la seva convicció que «el sentit del premi no és que tinguessin la mala sort de ser segrestats, sinó que estiguin allà on els necessitem a pesar que des del punt de vista econòmic no valgui la pena.»

El Club Internacional de Premsa va decidir reconèixer la tasca dels tres periodistes el 19 de març passat però per raons de seguretat no ho va fer públic fins que aquests no van ser alliberats. Aquesta entitat ha volgut premiar «els seus valors humans» en l’exercici de la professió.

D’altra banda, els promotors de la campanya per l’edició d’un llibre de Ricard Garcia Vilanova amb fotos seves del conflicte de Líbia ha assolit els seus objectius quan només s’ha arribat a la meitat. Tot i això la campanya segueix viva ja que ara es vol ampliar la tirada en 1.000 exemplars més i així rebaixar els costos de la impressió. Aquesta iniciativa es va impulsar per ajudar Garcia Vilanova ja que mentre ha estat segrestat no ha tingut cap mena d’ingressos, situació que ha afectat de manera important la seva economia domèstica. Marginedas i Espinosa, pel fet d’estar en plantilla, no han tingut aquest problema ja que els seus mitjans els han seguit pagant la nòmina. Això ha posat en evidència la desprotecció absoluta dels periodistes a la peça a l’Estat espanyol, fet que ha merescut que des de l’SPC i des de la FeSP s’estigui reclamant als grups parlamentaris la urgent tramitació de la Llei dels Drets Laborals dels Periodistes que, entre d’altres coses, hauria de reconèixer legalment la figura dels col·laboradors de manera similar a com ho està en d’altres països