Aquest migdia s’ha clausurat a Barcelona, al centre cívic Pati Llimona, el VII Congrés del Sindicat de Periodistes de Catalunya/Sindicat de Professionals de la Comunicació.

El Congrés ha debatut l’agreujament de la situació laboral dels professionals de la informació, amb acomiadament massius i retallades en les plantilles, quan no tancament de mitjans de comunicació. També la nova situació creada arran de la crisi, amb nombrosos periodistes expulsats del mercat laboral, i que han de buscar nous territoris d’ocupació com a autònoms o en forma de cooperatives.

S’ha aprovat l’informe de gestió dels quatre anys anteriors, i una proposta de Programa d’Acció a la què s’ha adjuntat un document sobre les noves realitats professionals i les conseqüències innovadores en l’organització, que la ponència ha assumit íntegrament.

A nivell organitzatiu, s’ha substituït el Consell Directiu –que era el màxim òrgan entre Congressos- per l’Assemblea anual que farà balanç de l’actuació de l’Executiva, i també per un Consell General de lliure adscripció –tot i que ratificat pel Congrés- on es podrà reflexionar sobre l’orientació del sindicat. També s’ha elegit la Comissió de Garanties, que passarà a anomenar-se Comissió Social i que podrà tenir competències en l’àmbit de la participació de l’afiliació.

La Junta Executiva s’ha reduït a set membres, que en forma de secretaries dirigiran macroàrees que cobriran diferents responsabilitats, on es podran integrar els membres del Consell General. La formen Ramon Espuny, Quico Ràfols, Pilar Gonzalo, Vicent Canet, Joan Puig, Elena Tarifa i Ricard Checa.

El Congrés ha rebut la salutació personal del Secretari General de la FeSP, Dardo Gómez, i missatges de suport dels sindicats de periodistes de Madrid, Andalusia i Galícia.

També s’han aprovat mocions de solidaritat amb les mobilitzacions dels treballadors de l’ACN, de Catalunya Ràdio i TV3, contra les retallades de pressupost dictades des del Govern de la Generalitat i que poden desembocar en un ERO, i amb els de la rotativa del Grupo Zeta i dels diaris El Periódico i Sport, que van fer diverses vagues davant l’amenaça de tancament de la planta i l’acomiadament de tots els treballadors.

L’acte ha acabat amb unes paraules d’encoratjament del President entrant de cara a la nova etapa del sindicat.

Barcelona, 20 d’abril de 2013